diumenge, 11 de novembre del 2012

Carregats de notícies i entrevista a Carme Avellan



Avui podeu escoltar el programa aquí!

1)                OCEANS DE NOTÍCIES

Avui farem un repàs d’algunes notícies que han tingut lloc:

-   Un vol comercial d’Air Canadà ajuda a localitzar un vaixell a la deriva a la costa australiana. Un Boeing 777 d’Air Canadà que feia la ruta Vancouver-Sidney va rebre l’avís d’emergència sobre un vaixell a la deriva a 500 km a l’est de Sidney que estava dins la seva trajectòria de vol. El capità del vol i la tripulació van avaluar si tenien prou combustible per a fer la maniobra de recerca, i un cop explicada la situació als passatgers, van baixar en altura i buscaven el vaixell nàufrag amb prismàtics. Finalment van localitzar el vaixell i el tripulant que navegava sol i a la deriva des de feia una setmana, i que va ser rescatat per una embarcació policial en poques hores.

-   Capten el so d’una beluga intentant imitar la veu humana.  Un equip d’investigadors estadounidencs acaba de publicar un article científic on asseguren que per primer cop s’ha registrat el so d’una balena reproduint la veu humana. La beluga en concret es deia Noc i va viure 25 anys a l’aquari de San Diego, Califòrnia, i emetia sons que segons els científics “era un esforç que suggereix la motivació pel contacte humà per part de l’animal”. Els científics creuen que això és un exemple d’aprenentatge vocal per part de la balena, que va haver de modificar la pressió del seu tracte nasal així com altres ajustos musculars per a imitar la veu humana.

-   Greenpeace obliga a un pesquer d’arrossegament a tornar a port a Tarragona. L’entitat ecologista Greenpeace va obligar un vaixell d’arrossegament a tornar a port a Tarragona com a reivindicació el passat 18 d’octubre. Segons els responsables de Greenpeace l’acció va durar 2 hores i va consistir en el desplegament de 2 llanxes neumàtiques al voltant del vaixell, que li han impedit avançar. L’entitat vol reivindicar així la seva petició de prohibició de la pesca d’arrossegament, ja que segons l’entitat sols representa el 27,7% de la pesca catalana però ocasiona greus danys al medi marí destruint els fons i generant nombrosos descartaments d’espècies no comercials.
Les diferents administracions com ministeri o Generalitat ja han mostrat el seu rebuig a l’acció ecologista, que ha rebut diverses denúncies.

-   Es presenta a Balears un projecte de divulgació virtual. El Centre Oceanogràfic de Balears ha presentat un projecte anomenat IEO Virtual, on mostren els diferents equips usats a les campanyes oceanogràfiques i el seu funcionament sota l’aigua a través d’una pàgina web. A més, es mostren imatges i un vídeo de la remodelació integral d’un vaixell d’investigació oceanogràfica. Amb aquest projecte es pretén sensibilitzar al públic sobre la importància de l’oceanografia per a donar resposta a grans reptes de la societat.

-   L’oceanògraf Carlos Duarte rep un premi de divulgació científica. El científic Carlos Duarte, investigador de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, un centre mixte de l’IEO i la UIB, ha rebut el premi especial del jurat en el II Certamen de Comunicación Científica convocat per la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y Tecnología). El premi se li ha concedit valorant la divulgació del Projecte Malaespina que el científic ha fomentat, així com altres col·laboracions que fa amb mitjans de comunicació diferents.


2)                LA FINESTRA DEL MAR

Avui no en tenim!

3)                RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui entrevistarem a Carme Avellan, propietària de l’empresa Comercial RYCSA, dedicada a la construcció de xarxes per a usos científics.
-         Carme, explica’ns una mica què és Rycsa i a què es dedica.
-         Quants anys fa que existeix l’empresa?
-         Qui va ser la primera persona que va confiar en les vostres xarxes? (Parlar de l’Isabel Palomera)
-         Quin tipus de xarxes feu?
-         Qui són els vostres clients?
-         Com hi vas anar a parar a l’empresa?
-         Tens alguna anècdota divertida relacionada amb les teves xarxes i el món científic?
                  -         On et podem trobar i contactar?  Consulteu www.rycsa.eu

4)                LA LUPA

Avui parlarem de les platges de Mataró, al Maresme. Mataró té 2,2 km de platges de sorra granítica rodejada per un passeig marítim. Són 4 platges: Sant Simó, platja del Callao, platja del Varador i platja de Ponent, totes elles amb tots els serveis turístics i de seguretat habituals. Algunes d’elles són regenerades ja que les que queden a ponent tapades pel port, pateixen la falta de sorra i l’acció dels temporals.

Resulta que les platges de Mataró no són precisament conegudes per ser unes platges meravelloses, però resultat que tenen una cosa interessant que és la posidònia (Posidonia oceanica) una planta endèmica de la Mediterrània que arriba a formar grans extensions de prats, també anomenats alguers. A Mataró, tenen una de les praderies més importants a Catalunya, en quant a extensió, que es situa per davant del port a mar obert, de la riera d’Argentona cap al nord fins a la riera de Llavaneres.

L’alguer de Mataró es va començar a estudiar el 1997 per l’Escola del Mar de Badalona, la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (SPAS), la Regidoria de Ciutat Sostenible de l’Ajuntament de Mataró, el Centre d’Immersió Blaumar de Mataró, la Secció de Ciències del Museu de Mataró i la Confraria de Pescadors de Mataró i compta amb l’assessorament científic del Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona. L’objectiu de fer-li un seguiment és saber en quin estat de conservació es troba la praderia i fer participar la ciutadania de forma voluntària en la seva conservació.
A Mataró hi ha balissades dues estacions d’estudi: una és a 12 m de fondària i l’altra, a 20 m. A cada estació es recullen dades un cop a l’any i s’estudien pels científics. Si voleu saber-ne més consulteu a: http://posidonia.mataro.org/


5)                L’AGENDA

-         Neteja de platja al Trabucador el cap de setmana 10 i 11 de novembre. Per a més informació www.graellsia.org
-         Projecte Coastwatch a Barcelona: cap de setmana 17 i 18 de novembre. Per a més informació www.acoio.org
-         Sortida a avistar aus marines a Tarragona: dissabte 24 de novembre de 9 a 13h. Per a més informació contactar amb el grup del Gepec que ho organitza: secretaria@gepec.cat o http://ausmarines.blogspot.com.es/

BIBLIOGRAFIA

OCEANS DE NOTÍCIES

http://www.ba.ieo.es/es/rokstories/1117-la-tecnologia-del-instituto-espanol-de-oceanografia-en-tres-dimensiones
http://www.certamencomunicacion.fecyt.es/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada