Avui parlarem de la Posidònia i la seva antiguitat, d'uns sensors d'ones per avaluar les platges, del nou Google Street View submarí i de l'acidificació dels oceans. A la lupa anirem a conèixer la Platja de Migjorn, una antiga desembocadura del riu Ebre que va tancar-se per unes riuades i que ñes un ambient força curiós.
A més a més, entrevistarem a Josep Lluís Pelegrí, oceanògraf físic i investigador a l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Voleu saber què ens ha explicat? Doncs feu click aquí!
SECCIÓ 1: OCEANS DE NOTÍCIES
- La Posidonia oceanica és l’espècie més longeva de la biosfera. Un grup de científics espanyols del CSIC ha trobat a Formentera, a les Illes Balears, un clon de Posidonia oceanica que té 100.000 anys d’antiguitat i és l’espècie més longeva de la biosfera, segons han publicat a la revista PLoS ONE.
La clau de l’edat d’aquesta planta es deu al creixement clonal basat e la divisió constant de les zones on produeixen noves cèl•lules ( els meristemes), i del creixement extremadament lent de les seves tiges (els rizomes). Els científics han descobert que els rizomes creixen 1 cm cada any i ocupen lentament l’espai fins a estendre’s diversos quilòmetres produint milions de plantes a partir d’un sol clon, segons Carles Duarte, investigador del CSIC i coautor del treball.
- Un sensor d’ones avaluarà la regeneració de platges. L’ajuntament de Badalona ha iniciat la instal•lació d’una sèrie de sensors d’onatge, corrents i transport de sediments en suspensió, per tal d’avaluar la possible regeneració de platges després d’un temporal al Maresme i Barcelonès.
Els aparells funcionaran durant un mes al Pont del Petroli, i la investigació és fruit d’un conveni entre ajuntament i UPC, que té per objectiu estudiar la dinàmica del litoral per obtenir més dades que permetin quantificar el transport de sediments durant els temporals , i així poder avaluar l’evolució de les i de platges fetes que tants diners han costat.
- Google està a punt de llençar l’Street View submarí. L’equip de Google juntament amb la Universitat de Queensland i el grup Catlin, han començat a confeccionar un Street View submarí que permetrà que els usuaris bussegin pels fons marins amb una visió panoràmica de 360 graus.
Actualment s’ha començat per la gran barrera de corall, i a més de permetre veure-la, també s’usarà per a supervisar la salut de la mateixa. La idea és poc a poc anar afegint localitzacions així com incorporar una sèrie de vídeos.
- Els investigadors avisen que els oceans s’estan acidificant a veocitats sense precedents. Un estudi liderat per científics de la Universitat de Columbia, Nova York (EUA) i de la Universitat de Bristol (Regne Unit), en què han participat també investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), adverteix sobre les característiques sense precedents dels canvis en la química marina que s'acosten. Les emissions antropogèniques de CO2, a més de provocar l'escalfament global, alteren la química de les aigües dels mars i dels oceans, conduint-les cap a una progressiva acidificació. Aquest canvi té importants repercussions per als organismes i ecosistemes marins.
SECCIÓ 3: RETRATS D’AIGUA SALADA
Avui entrevistarem a Josep Lluís Pelegrí, investigador titular del Departament d’Oceanografia Física de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC de Barcelona.
SECCIÓ 4: LA LUPA
Platja de Migjorn
Platja situada al municipi de Sant Jaume d’Enveja, a uns 12 Km del nucli urbà. És una platja de sorra fina daurada, té una amplada d’uns 50 m i una longitud de 2,7 Km. Es troba lluny de les zones massificades i és una zona amb vent de tant en tant.
És a tocar d’una de les antigues desembocadures del riu Ebre dita Gola de Migjorn que ara està obstruïda pels sediments., però que a l’hivern moltes vegades s’obre artificialment per afavorir-ne la neteja i la circulació. Aquesta desembocadura es va tancar per culpa de l’acumulació de sediments i se’n va obrir una altra que és l’actual.
A la dreta de la gola de Migjorn i per darrera la nostra platja, podem trobar la llacuna de l’Alfacada, una àrea de gran interès natural que compta amb un punt d’observació d’aus.
BIBLIOGRAFIA
Notícies:
- http://oceanografos.wordpress.com/2012/03/10/la-posidonia-oceanica-es-la-especie-mas-longeva-de-la-biosfera/
- http://oceanografos.wordpress.com/2012/03/09/un-sensor-de-olas-evaluara-la-regeneracion-de-las-playas/
- http://www.itsasnet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=758%3Ael-street-view-submarino&catid=14%3Ahome&Itemid=5
- http://www.catlinseaviewsurvey.com/seaview.htm
- http://www.icm.csic.es/ca/content/els-investigadors-avisen-que-els-oceans-sestan-acidificant-a-velocitats-sense-precedents
Retrats:
- http://www.icm.csic.es/oce/ca
Lupa:
- http://www.terresdelebre.org/cat/DescobreixNos/PlatgesILitoral/recurso.php?id=1282
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada