dimarts, 13 de març del 2012

Avui ha vingut a vore'm l'Ariadna, la meva amiga biòloga marina...voleu saber què ens ha explicat?

Una setmana més arriba Lo Racó del Mar amb noves notícies, algunes d'elles del territori com és el cas de les novetats del projecte Zèfir i les opinions que ha generat. A més, avui ens acompanya una convidada molt especial, l'Ariadna Armas, biòloga marina i amiga meva, que ve des de terres empordaneses a explicar-nos coses curioses sobre el mar. Si voleu escoltar què ens ha explicat l'Ariadna, feu click aquí!

SECCIÓ 1: OCEANS DE NOTÍCIES

-         Seo-Birdlife ratifica el seu suport al desenvolupament de l’energia eòlica marina. SEO/BirdLife aprova en essència la iniciativa, que representa un pas important en el desenvolupament d'energies renovables en el medi marí. Tenint en compte els riscos i el valor excepcional de la zona, SEO/BirdLife insisteix que cal adoptar el principi de precaució i, per tant, buscar un emplaçament més adequat per al projecte. La seva ubicació en una zona menys conflictiva permetria avaluar el seu impacte sobre les aus i altres components de l'ecosistema marí sense córrer seriosos riscos. Si es tracta d'una iniciativa experimental, aquests aspectes haurien de prioritzar-se sobre la maximització del rendiment esperat de la planta.

-         Parts del Mediterrani s’han tornat estèrils. Segons un estudi publicat recentment, la continuïtat d’una pesca excessiva i la introducció d’espècies invasores del Mar Roig, han tornat estèrils algunes parts de la mar Mediterrània.
Un equip internacional de científics va determinar que els ecosistemes més saludables es troben en reserves marines ben implementades, on la biomassa de peixos s’ha recuperat entre 5 i 10 vegades més que a les àrees de pesca. En canvi, les àrees marines protegides on es permet algun tipus de pesca, no han aconseguit recuperar-se així, cosa que indica que la recuperació completa de la vida marina al Mediterrani, demana reserves totalment protegides.
Durant 3 anys s’han fet centenars d’immersions per tot el Mediterrani nord i Marroc per analitzar l’estat de salut dels ecosistemes.

www.laopiniondemurcia.es
-         Descobreixen una nova espècia marina a la regió de Múrcia. L’organització de conservació marina Oceana, ha identificat una espècie nova enfront les costes murcianes, la gorgònia fuet, que fins ara no era coneguda al Mediterrani. Aquest animal havia estat documentat abans a l’Atlàntic entre EUA i Brasil però mai a les nostres costes. Això s’ha localitzat en una expedició per a inventariar diversos hàbitats i espècies a la costa murciana i andalusa.
L’espècie ha estat trobada amb un robot submarí que podia baixar a més de 500 m de profunditat al Cabo Tiñoso, zona que té diversos canyons submarins i àrea d’albiraments de cetacis i tortugues marines.

-         La febre del petroli amenaça el mar i el turisme de Canàries. L’empresa Repsol vol començar a perfora enfront les costes de Fuerteventura i Lanzarote en busca de petroli, ja que segons les estimes oficials hi ha una bossa de petroli a ,és de 1500m de profunditat, que equivaldrien a 1000 milions de barrils de cru i el consum espanyol dels propers dos anys.
Respecte això, l’organització ecologista Oceana està difonent per internet vídeos on es pot veure la riquesa dels fons marins canaris per a fer entedre què es veuria amenaçat per aquestes prospeccions.

SECCIÓ 3: RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui entrevistarem a l'Ariadna Armas, biòloga marina i instructora de busseig. Voleu saber què li preguntarem? Doncs seguiu llegint més avall o mireu aquest video!



-         On comença el teu lligam amb la mar?
-         Perquè vas triar estudiar biologia marina? I a Canàries?
-         Què vas aprendre dels fons marins a Canàries? Són molt diferents dels mediterranis?
-         Quina va ser la teva primera immersió amb escafandra autònoma? I què vas sentir?
-         Després d’acabar biologia marina, què vas fer?
-         Vas fer més cursos per a complementar els teus estudis?
-         Un cop a les Açores, quin era el pla o l’objectiu? I què en destacaries més del viatge allà?
-         Un cop a Catalunya vas treballar per a l’entitat ecologista marina Nereo, què feies amb ells? Què et va aportar a nivell professional?
-         Malgrat tot, vas sentir la necessitat de marxar a conèixer noves terres...què et va dur a Mèxic?
-         Quina ha estat la teva tasca a Mèxic?
-         Bussejant allà has trobat algun animal que t’hagi impressionat molt?
-         Has nedat amb algun dofí, tortuga, tauró...?
-         Has patit alguna experiència que hagis passat por dins l’aigua?
-         A banda, ets instructora de submarinisme i bussejadora professional...perquè?
-         Ara quins són els teus objectius aquí com a biòloga marina?
-         Quina visita a platja o immersió recomanaries per la teva zona?

BIBLIOGRAFIA

Notícies:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada