diumenge, 17 de febrer del 2013

Voleu saber què és el fitoplàncton o microalgues? El científic Jorge Diogène ens ho explica!



Avui entrevistem a un científic proper...escolteu-nos aquí: http://antenacaro.cat/seccions/audios_mp3/lo_raco_del_mar_2X18_12-02-13_jorge_diogene.mp3

1)                RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui parlarem amb Jorge Diogène, responsable del grup de seguiment del medi marí i seguretat alimentària de l’IRTA.

En Jorge és licenciat en biologia per la Universitat de barcelona i doctorat en toxicologia fonamental i aplicada per la Universitat de París. Ell ha orientat la seva investigació cap a les microalgues tòxiques i les toxines responsables d’intoxicacions alimentàries.

Com bé sabeu, les microaglgues o fitoplàcnton són organismes vius que estan flotant a l’aigua o bé als sediments de manera natural. De fet les microalgues són plantes, són vegetals. A vegades, la seva quantitat a l’aigua augmenta de tal forma que apareixen unes taques de color molt visibles, i és lo que anomenem marees. Una de les més famoses és la marea roja perquè la mar es tenyeix de roig per culpa d’aquestes plantetes.
Dins d’elles contenen toxines, que són unes molècules químiques com una mena de verí, que poden provocar danys a la salut dels animals i per tant, també en la salut humana.
Bon dia Jorge,

-         Primer de tot, quin va ser el teu primer contacte amb el mar?
-         Perquè vas decidir decantar-te cap a una disciplina marina?
-         Actualment els teus estudis se centren en les microalgues o fitoplàncton, i les seves toxines. De fet, els teus estudis van contribuir a descriure com funcionava la toxina marina més potent, la Maitotoxina. Perquè és important estudiar aquestes toxines i el fito?
-         En quines zones de Catalunya realitzeu els vostres estudis?
-         Explica’ns com seria un dia normal en un dels vostres mostreigs?
-         Com reverteix això a la societat ebrenca?
-         Us trobeu amb molts problemes amb la societat, o marisquejadors, pels resultats que obteniu?
-         Actualment ets Director del subprograma de Seguiment del Medi Marí i Seguretat Alimentària a l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita, però abans has treballat en diferents centres internacionals als Estats Units, França o Canadà però també per Espanya. Què et va fer venir a l’IRTA?
-         A banda de la teva recerca, també tens interès per la comunicació científica. Organitzeu xerrades obertes a la població?
-         Ara mateix en quina recerca esteu posats?

RECOMANACIÓ

Per als nostres oients que segurament sou aficionats a altres programes radiofònics, us recomanem un programa sobre ciència  a la ràdio anomenat “Pa Ciència, la nostra”. Aquest programa s’emet setmanalment a Sants3ràdio, però també a altres 12 emisores de Catalunya...quin èxit oi? El programa del passat 31 de gener va parlar de la meva empresa, Plàncton, Divulgació i Serveis Marins.

Podeu buscar-los al seu blog http://paciencialanostra.blogspot.com.es  o bé al seu facebook o twitter. Estan a tope!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada