diumenge, 2 de juny del 2013

Trencant mites sobre els taurons amb Javi Guallart


Avui entrevistem a Javi Guallart, expert en taurons, que ens ajudarà a desvetllar alguns mites d'aquests bonics i intrigants animals. Escolteu-nos a:
http://antenacaro.cat/share/share_audios.php?id_audio=2440

  1. RETRATS D’AIGUA SALADA
Avui parlarem amb Javi Guallart, biòleg marí especialista en taurons. En Javi va estudiar biologia a la Universitat de València i va fer la seva tesi a la mateixa UV, sobre la biologia de l’agullat, una espècie de tauró de profunditat que es pesca al Mar Balear. Des d’aleshores ha treballat en diferents temes de biologia marina, tant sobre conservació d'espècies i àrees marines protegides com sobre seguiment de pesqueries.
A més a més, és bussejador, patró d’embarcacions i un enamorat de la fotografia, tant terrestre com submarina, i ha exercit de professor tant a la UV com a la Universitat Catòlica de València. Des de l’any 2003 és membre del Shark Specialist Group (SSG, “Grup d’Especialistes de Taurons) de la International Union for Conservation of Nature (IUCN, “Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa).
Avui el portem aquí, al nostre Racó del mar per a parlar-nos dels taurons i ajudar-nos a desvetllar dubtes sobre aquests bonics i enigmàtics animals.

Bon dia,
  • Primer de tot explica’ns com va començar la teva relació amb el mar? Quin va ser el teu primer contacte o record al mar?
  • Perquè et vas decidir per estudiar biologia? I decantar-te cap a la vessant marina?
  • Un dels teus recent estudis s’ha centrat en una espècie de lapa, la Patella ferruginea, la qual has estat estudiant durant més de 10 anys. Què té d’especial aquesta lapa?
  • Malgrat els diferents estudis que has anat duent a terme, la teva carrera professional va començar en l’àmbit dels peixos i en concret en el dels taurons ja amb la teva tesi. Perquè aquests animals?
  • Molts dels nostres oients deuen conèixer els taurons sobretot per les pel·lícules i els documentals però no coneixen en realitat quin tipus de peixos són. Explica’ns una mica què tenen de diferent els taurons d’altres peixos. (pots explicar lo de què són condrictis entre altres característiques)
  • Són peixos ràpids? A quines velocitats poden nedar?
  • Aquí al Mediterrani trobem molts tipus de taurons? On viuen? A quines profunditats? En podríem trobar algun mentre nedem pel mar?
  • Com es reprodueixen? (pots parlar dels ous de taurons que trobem a la platja per exemple, ja que jo en tinc algun del Delta de “pintaroja” que és una bossa amb uns rínxols als extrems)
  • Segurament al món dels taurons els ha afectat molt les pel·lícules i tots els mites sobre ells, oi? Hi ha molts atacs de taurons a l’any? (per a trencar el mite. Vaig llegir que hi ha més morts per atac d’elefant que de tauró o alguna cosa així)
  • És veritat que els taurons tenen predilecció per la sang i que l’oloren a distància?
  • Explica’ns alguna curiositat sobre els taurons.
  • Tal i com hem comentat abans, ets membre del grup d’especialistes en taurons. A què es dedica aquest grup? A Espanya hi ha algun grup d’especialistes de taurons? (pots parlar del teu elasmogrup, no?)
  • Com bé hem explicat abans, has estat professor en universitats així com investigador en diversos projectes. Actualment, en quin projecte et trobes?
  • Si algú dels nostres oients té curiositat per a saber més coses sobre els taurons, ens recomanes alguna web o algun lloc?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada