diumenge, 13 de gener del 2013

Aviat veurem un museu del mar a Sant Carles de la Ràpita



Bon any nou a tothom, i esperem que hagueu tingut unes bones festes. Podeu escoltar el primer programa de l'any 2013 aquí.

1)   OCEANS DE NOTÍCIES

-   L’oceanògrafa catalana Josefina Castellví torna a l’Antàrtida en el 25è aniversari de l’obertura de la base espanyola. L’oceanògrafa Pepita Castellví, pionera en l’oceanografia espanyola i especialment l’antàrtica, ha retornat a l’Antàrtida 18 anys després, ja jubilada, per a la gravació d’un documental dit “Recuerdos de hielo” que recorda que fa 25 anys que es va instal·lar la base antàrtica espanyola. Podeu seguir l’aventura al blog:

-   Un compost d’una esponja marina ajuda en la lluita contra el càncer. Un grup d’investigadors internacional, amb alguns espanyols, han trobat que unes esponges de la Gran Barrera de Coral australiana contenen un compost que ha ajudat a detectar el mecanisme molecular que utilitzen els anticancerígens per a impedir que es divideixin les cèl·lules tumorals.
Aquesta troballa permetrà el disseny de fàrmacs optimitzats, sobretot contra aquells tumors resistents als agents quimioterapèutics en ús actualment. Una mostra més de com el mar és una font de recursos important, i ara més, ja que és per a la nostra salut.

-   Un estudi científic diu que l’augment de meduses dels últims anys podria ser part de cicles naturals. Un estudi internacional coliderat pel CSIC diu que no existeixen evidències clares de l’augment global de la població de meduses en els últims dos segles. Segons l’estudi es creu que l’aparició de meduses en massa a les platges els últims anys és conseqüència de fenòmens cíclics a escala global. Segons Carlos Duarte, investigador del CSIC “hi ha regions del món on la presència de meduses ha augmentat com és el Mediterrani, però en canvi en altres zones ha estat estable o ha variat al llarg de dècades o fins i tot ha disminuït”.
Es veu que al 1970 ja va haver-hi un augment del número de meduses als oceans, però va passar desapercebut perquè hi havia menys conscienciació dels problemes a escala global i menys capacitat d’intercanvi d’informació.

-   Un calamar gegant ha estat filmat a 900 metres de profunditat al Pacífic. Un equip de científics japonesos, en col·laboració amb la televisió estatal nipona NHK i el canal Discovery Channel han pogut filmar al Pacífic Nord, a 900 metres de profunditat, un calamar gegant. L’animal va ser filmat aquest estiu a 15km d’una illa japonesa i és el primer cop que es capta un animal d’aquests en una càmera en el seu hàbitat natural. El calamar mesurava uns 3 metres, però es creu que podria arribar als 8 metres perquè tenia els dos tentacles més gran mutilats, per un motiu desconegut.
El van filmar des d’un submergible i el van estar seguint des de 600 a 900 metres de profunditat. Si el voleu veure s’emetrà el proper dia 27 de gener al Discovery Channel.



2)                LA FINESTRA DEL MAR

Avui continuem amb el monogràfic sobre museus relacionats amb el mar al llarg de tota la geografia catalana.

Museu Marítim de Barcelona, és el museu marítim per excel·lència a Catalunya. Té més de 75 anys d’història de patrimoni marítim de la Mediterrània, i el trobem a l’edifici de les Drassanes Reials, en la façana marítima de la ciutat i al peu de la muntanya de Montjuïc, en un dels edificis d’art gòtic civil més importants i millor conservat del món, catalogat com a monument històric-artístic.

Actualment, l’edifici i l’exposició de la col·lecció del Museu es troba en procés de renovació. D’una banda, s’estan duent a terme obres de restauració i millora de l’edifici. D’altra banda, s’està treballant en la renovació de la museografia, que suposa un canvi més enllà de l’exposició, cap a un nou Museu Marítim.

Quins horaris té si el volem visitar? De 10 a 20h de dilluns a diumenge, i tots els diumenges, a partir de les 15h, entrada gratuïta a les exposicions temporals.
El preu és de tan sols 2,5 €, tot i que hi ha descomptes per a aturats, jubilats, estudiants...i inclou la visita al pailebot Santa Eulàlia, un vaixell preciós.
Per mala sort, actualment l'exposició permanent està tancada al públic degut a les obres de remodelació integral de les Drassanes. Només es pot accedir a les exposicions temporals.


Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú., que es troba situat al Far de Sant Cristòfol, de mateix municipi, i que instal·la les seves exposicions als antics habitatges dels faroners. I què hi podem trobar? El Museu exhibeix una col·lecció d'objectes i fotografies, maquetes de barques, arts de pesca, aparells i estris d'oficis lligats al món del mar. Una mostra de la vida marinera al municipi.

I com es va fundar aquest museu? Fa més de 25 anys, l’any 1978, un grup de persones de la platja de Vilanova i la Geltrú, es van reunir amb la intenció de crear un Museu del Mar a aquella mateixa platja. L’any 1979 en una segona reunió, es va formar una primera comissió i el 1981 quedava constituïda l’ Associació Museu del Mar com a entitat legalitzada. Es va anar recollint i guardant tot el que quedava en les casetes de la platja de Vilanova, i en les botigues del barri de mar, ormejos, nanses, xarxes, gàbies... recollint també documentació, fotografies, etc.  Així es va iniciar el que avui és la col·lecció del Museu del Mar.

I té alguna cosa que el faci curiós o alguna cosa d’especial interès? Doncs sí, resulta que al seu jardí hi ha uns canons de guerra prenapoleònics, del segle XVII, que es van recuperar del mar a Cubelles el 1981 gràcies al Centre de Recuperacions i Activitats Subaquàtiques.

I s’ha de pagar? No, per sort és un museu gratuït, tot i que si es vol visitar en grup s’ha d’avisar.  Si el voleu visitar, el seu horari és de dimarts a diumenge de matins de 10 a 13:30h tot l’any.

Museu del Port de Tarragona, existeix des del 2000, i va ser creat per l’Autoritat Portuària de Tarragona al Moll de costa. La seva utilitat ha estat recuperar i salvaguardar el patrimoni marítim i portuari de la costa tarragonina. I què s’hi explica? Doncs tota la història del port a través del temps, des que els romans hi desembarcaren fins a l'actualitat parlant de la vida als molls, els tipus de pesca, les activitats esportives, les embarcacions i les mercaderies vinculades a la mar.
A banda des del 2003 hi ha el far de la Banya, com a extensió del Museu, per tal de mostrar una col·lecció permanent d'objectes relacionats amb els senyals marítims.
Hi podreu trobar tota una sèrie d’activitats educatives que podeu contractar des del vostre centre educatiu.

I quin preu té? L’entrada general són 2€ i la reduïda 1,50€, i és gratuïta per estudiants i carnet jove, i tots els diumenges entrada lliure. Es pot visitar de dimarts a dissabte de 10 a 14h i de 16-19h a l’hivern o de 17-20h a l’estiu.

Museu de Cambrils, és un museu d’història del municipi que consta de diversos edificis. Els temes marins en aquest cas es toquen en l’edifici anomenat La Torre del Port o Torre dels Moros, que és una torre construïda pels cambrilencs al segle XVII, que va passar per mans privades a finals del segle XIX, i que al 1993 va ser comprada per l’Ajuntament. Al 1999 en començar a fer el museu de Cambrils, la torre passà a ser punt d’informació del municipi, i és un equipament que acull informació sobre l’ecosistema litoral mediterrani i el nucli de població de Cambrils.

Museu de les Terres de l’Ebre, és l’antic museu comarcal del Montsià, situat a Amposta. Actualment és el museu marítim més meridional de Catalunya, però per poc temps perquè aviat hi haurà el Museu de la Mar de l’Ebre a Sant Carles de la Ràpita com en parlarem a la propera secció.


3)                RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui parlarem amb Antoni Cartes, arqueòleg del Museu de les Terres de l’Ebre sobre el futur Museu de la Mar de l’Ebre que s’inaugurarà a Sant Carles de la Ràpita durant el proper 2013, que s’ubicarà  l’edifici de les Casotes, antigues oficines de la Reial Companyia de Canalització de l'Ebre que ha estat rehabilitat.

-         Explica’ns una mica en què consisteix el projecte de Museu de la Mar de l’Ebre.
-         Quants anys porteu amb aquest projecte?
-  En una superfície de 400 m2, tindrà diferents sales d’exposicions?
-         Des del Museu i l’ajuntament de Sant Carles de la Ràpita s’ha fet una crida a la ciutadania per a trobar objectes de col·lecció per al museu. Heu tingut molta col·laboració dels ciutadans? Quins objectes? Heu hagut de restaurar-los o estaven en bon estat?
-         A banda, el senyor Joan Brunet us va cedir la seva col·lecció particular, de què és?
-         Qui ha fet la museologia?
-         Qui us ha assessorat en els continguts marins?
-         El podrem veure obert aquest any?
-         Si volem saber més informació on podem anar seguint el projecte?


4)                LA LUPA

Recomanació de visita de Les Cases d’Alcanar:  hi ha un itinerari per la costa amb cartells informatius dels valors naturals des de Sòl de Riu a Rocatallada que ja es pot visitar.


RECOMANACIÓ: AVUI SERÀ UNA CURIOSITAT!

Sabeu perquè la velocitat dels vaixells es mesura en nusos?
Resulta que abans es llançava al mar una corda molt llarga i enrotllada, amb una peça de fusta, mentre el vaixell navegava. A mesura que el vaixell anava, s'anava desenrotllant la corda. I resulta que la corda tenia nus cada X metres i es comptaven el número de nusos que entraven a l'aigua durant un temps determinat.


BIBLIOGRAFIA




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada