dimecres, 17 d’octubre del 2012

Un dia dalt d'un vaixell d'arrossegament: entrevista a Pedro Garriga, patró



Novetats interessants per avui! I sabeu què? Durant un dia em vaig embarcar amb un vaixell d’arrossegament...voleu saber com va ser? Escolteu-me aquí doncs!

1)                OCEANS DE NOTÍCIES

Avui farem un repàs d’algunes notícies que han tingut lloc:

-         La diversitat de microorganismes marins de l’Àrtic és única. Un estudi internacional on ha participat l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, que ha analitzat 800.000 seqüències genètiques de 92 mostres marines, ha mostrat que els organismes que viuen a l’oceà Àrtic són únics en comparació a l’Antàrtida tot i tenir condicions extremes similars, però també a la resta d’oceans.

-         Investiguen les causes de la mort d’un dofí a Llançà. La setmana passada es va trobar mort un dofí mular a una platja de Llançà amb l’abdomen completament obert per un tall net que deixava veure les seves vísceres. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, està investigant les causes de la mort del dofí. Segons Ecologistes en Acció podria ser o bé per col·lisió amb l’hèlix d’una embarcació o que un pescador l’hagués capturat accidentalment i l’hagués mort abans de llençar-lo al mar.

Aquest cas referma la demanda d’entitats conservacionistes de crear noves mesures de protecció per als cetacis a la zona del Cap de Creus.

-         Es presenta una nova associació d’oceanògrafs a Canàries. El proper dijous 18 d’octubre es presenta la Sociedad Oceanogràfica Caribdis, al club Nàutic de Las Palmas de Gran Canaria. Els oceanògrafs canaris reivindiquen la seva aportació científica al debat social sobre els temes que afecten als recursos marins. La junta directiva de la nova associació, pretén agrupar als professionals de les ciències del mar, així com a aquelles persones que treballin de forma directa o indirecta amb el mar o el seu entorn. El seu objectiu a més és donar visibilitat a la professió de l’oceanògraf, encara desconeguda. El seu primer acte com a entitat serà al novembre per a celebrar el 25è aniversari de la llicenciatura en Ciències del Mar en una festa, amb un guardó per a premiar figures destacades de l’oceanografia a Espanya.

-         Més de 800 iots van fondejar sobre la posidònia protegida de Balears. Durant aquest estiu més de 800 embarcacions recreatives van ser obligades a canviar el lloc de fondeig a les costes balears, ja que ho feien sobre fons de Posidònia, i les àncores dels vaixells destrossen totalment les praderies de gran valor ecològic. Lo més curiós és que sols 12 van ser multats per la Guàrdia Civil i el Govern Balear. El conseller Company ha anunciat que la Comissió Europea ha arxivat les denúncies existents contra el govern balear per falta de control dels fondejos, degut a les mesures que s’han pres, però tot i això, les entitats ecologistes com Oceana segueixen denunciant diversos casos greus de destrosses dels quals es tenen imatges i filmacions.


2)                LA FINESTRA DEL MAR

Aquesta setmana no en farem de finestra!

3)                RETRATS D’AIGUA SALADA

-         Avui entrevistarem a Pedro Garriga, patró d’una embarcació de pesca a Sant Carles de la Ràpita. Disculpeu el so perquè es va gravar en directa dalt del vaixell.





A més a més us deixo alguna foto del meu dia al vaixell! ah i per cert, moltes gràcies a Mario i Vicent, els dos mariners del vaixell Pepi que tant bé em van acollir!


 


4)                LA LUPA

Avui a la Lupa en comptes de parlar d’una platja, parlarem d’un projecte que es farà a les platges del Delta les properes setmanes.

Avui parlarem d’un projecte que organitza Graëllsia, Grup d'Estudis i Comunicació Ambiental, una entitat sense ànim de lucre amb seu a Roquetes, que centra les seves actuacions en la divulgació i recuperació del patrimoni natural de les Terres de l’Ebre. Graëllsia. Com a membre la XCT (Xarxa de Custòdia del Territori) desenvolupa actuacions que tenen com a finalitat la protecció i la custòdia d’espais naturals de les TTEE sotmesos a impactes i pressions ambientals i la recuperació d’aquells que han estat malmesos, així com la investigació i divulgació del seu entorn natural.

Hem engegat un projecte, del qual formo part, amb col·laboració de la Fundación Biodiversidad que es titula "
Les platges del Delta de l'Ebre, un patrimoni natural por descobrir i protegir" que consisteix en una sèrie d'actuacions de sensibilització ambiental entorn les platges del Delta de l'Ebre als municipis de Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Sant Jaume d'Enveja, Deltebre i l'Ampolla. El projecte té 4 actuacions diferents:
- Actuació 1: Recuperació de dades sobre les platges a través de la memoria oral.
- Actuació 2: Campanya de sensibilizació ambiental fent xerrades en els 5 pobles citats.
- Actuació 3: Jornades de voluntariat per a la neteja de platges: al Trabucador, els Eucaliptus, Migjorn-Serrallo, Riumar i l’Arenal.
- Actuació 4: Creació de grups locals de voluntariat ambiental i formació de tècnics de Graëllsia en el tema de custòdia marina.

En l’apartat de jornades de voluntariat a més, introduïm la novetat de col·laborar amb centres educatius com és l’Ies Deltebre. L’activitat amb l’alumnat de 4rt ESO consistiria en anar a la platja de Riumar a fer una jornada de voluntariat amb membres de la nostra entitat, on recolliríem la brossa i alhora ompliríem una base de dades dels tipus de brossa recollida i la quantitat, per després treballar-ho amb els alumnes al centre, on faríem uns gràfics per a veure les quantitats i iniciaríem un debat parlant dels residus que es troben a les platges. A cada participant se li donaria una samarreta commemorativa i l'esmorzar. 

Podeu trobar més informació a www.graellsia.org 


5)                L’AGENDA

 - Xerrada “Les platges del Delta: valors i ecologia en un sistema natural humanitzat” a càrrec d’Eli Bonfill (oceanògrafa), Maria Gil (ambientòloga) i Vicky Carles (mestra i naturalista), totes elles voluntàries de Graëllsia.
  • Dijous 18 octubre, 19h a l’Ecomuseu de Deltebre
  • Divendres 19 octubre, 19h a l’Antic Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja (al costat de l’Església)
  • Dimarts 23 octubre, 19h a lo Maset de Sant Carles de la Ràpita.
  • Dijous 25 octubre, 19h a la planta baixa del Casal d’Amposta.
  • Divendres 26 octubre, 19h al Punt d’Informació Juvenil de l’Ampolla.
- Jornada de neteja de platges: horari de 11 a 13h, inclou el regal d’una samarreta commemorativa (als 20 primers de cada jornada) i pica-pica per a tots els i les participants.
  • Diumenge 21 octubre a la Platja de Migjorn (Sant Jaume d’Enveja)
  • Dijous 25 octubre a la Platja de Riumar (al primer xiringuito, Deltebre), en horari de 10 a 12h.
  • Dissabte 27 octubre a la Platja de l’Arenal (l’Ampolla)
  • Diumenge 28 octubre a la Platja de l’Eucaliptus (Amposta)


BIBLIOGRAFIA

OCEANS DE NOTÍCIES


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada