dimarts, 29 de novembre del 2011

Avui parlem de volcans submarins amb la doctora Estefania Blanch


Avui parlarem de notícies properes i no tan properes, així com d’un tema d’actualitat, els volcans submarins.  Podeu escoltar el programa al 96.0 d'Antena Caro tots els dimarts a les 13:30h o escoltar-ho online al link: aquí




SECCIÓ 1: OCEANS DE NOTÍCIES

- Al municipi ebrenc de l'Ampolla, veïns i ecologistes presenten més de 400 al·legacions en contra de l'ampliació del port esportiu.
L'Associació de Veïnes i Veïns de l'Ampolla i Ecologistes en Acció han presentat aquest dilluns més de 400 al·legacions contra el Pla Especial del Port de l'Ampolla, aprovat per l'Ajuntament, que preveu ampliar les instal·lacions esportives en l'espai que ocupen dues platges urbanes. El pla ressuscita el projecte aturat el passat 2006 i planteja incrementar en 270 els actuals 432 amarradors del port esportiu. Veïns i ecologistes critiquen, a més de la inversió prevista de 15 milions d'euros en l'actual context de crisi, l'impacte que tindrà sobre la façana marítima urbana. Per la seva banda, l'alcalde, Francesc Arasa (CiU), defensa el projecte per enfortir el sector turístic. (Font: TvOn)

- Científics experts en pesqueries, alerten que el lluç de Namíbia està disminuint de forma molt acusada degut a la sobrepesca. A Namíbia, 7 de cada 10 lluços pescats són per vaixells espanyols, principalment gallecs. Segons un informe fet al 2010 per l’Institut Científic Oficial Namibi, el lluç que hi ha actualment representa tan sols un 13% del què hi havia als anys 60. Això és un clar exemple de la sobrepesca a nivell mundial.

- El Cachucho, una montanya submarina de més de 4km d’altura situada a les costes asturianes al Mar Cantàbric, acaba de ser declarada Àrea Marina Protegida. Aquesta notícia facilitarà la protecció de la riquesa d’espècies que hi habiten i dels seus hàbitats, cosa que ajudarà a mantenir la riquesa pesquera de la zona.

SECCIÓ 2: LA FINESTRA DEL MAR

Font: http://crisroses.wordpress.com
Avui entrevistarem a la científica Estefania Blanch, doctora en física i actual responsable de la secció sísmica de l’Observatori de l’Ebre. En aquesta secció s’encarreguen de monitoritzar a temps real els terratrèmols de la zona i altres terratrèmols regionals o telesísmics de gran magnitud.

Hem portat a la doctora Blanch per a parlar de volcans, i més concretament de volcans submarins. Com tots sabeu, un volcà és una estructura geològica, normalment en forma de con, pel qual emergeix lava i gasos de l’interior del planeta, que és el què anomenem erupcions. Tots tenim molt clara la imatge d’un volcà típic però...escolteu l'entrevista aquí!





SECCIÓ 3: RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui parlarem del famós científic Ramon Margalef, biòleg català, pioner en la introducció d’estudis d’ecologia marina a Espanya i precursor de l’oceanografia al nostre país. És considerat un dels científics més importants de Catalunya de tots els temps i un dels pilars de l'ecologia del segle XX a nivell mundial

Font: http://www.madrimasd.org/blogs
Nascut a Barcelona al 1919, va començar a estudiar Comerç, fins que ho va abandonar per a dedicar-se a les ciències naturals. La Guerra Civil va fer que parés els seus estudis i per això gran part de la seva formació ha estat autodidacta (fins i tot es va construir el seu propi microscopi!). Treballà com a agent d’assegurances un temps fins que al 1944 va poder ingressar a la Universitat de Barcelona gràcies a una beca de l’Institut Botànic de Barcelona on havia treballat una temporada. Al 1949 va obtenir la llicenciatura en Ciències Naturals, dos anys més tard el títol de doctor i 7 anys més tard fou nomenat professor de la UB. Durant els seus anys al món universitari va participar com a professor a diversos centres d’investigacions, instituts i universitats d’arreu del món.

Fou membre d’honor de vàries societats i acadèmies entre elles la de les Ciències de Barcelona o l’Institut d’Investigacions Pesqueres (actual Institut de Ciències del Mar del CSIC a Barcelona), i fins i tot membre e comissions i òrgans científics en el marc de les Nacions Unides.  Durant la seva trajectòria científica va rebre molts premis i va publicar moltes obres científiques importants i de gran vigència actualment. Va publicar més de quatre-cents articles sobre biologia marina, limnologia i ecologia general. Entre els seus treballs, destaquen l'aplicació de la Teoria de la Informació als estudis ecològics, i la creació de models matemàtics per a l'estudi de les poblacions

Cal dir que era un professor universitari que captivava i entusiasmava als seus estudiants, especialment als més motivats. De fet, els qui l’han tingut de professor dieun que era atípic, o els hi semblava. Tot i seguir un programa ben detallat, passava d’un tema a un altre, i utilitzava la pissarra d’una forma que posava nerviosos als estudiants que no podien quasi prendre notes. Es veu que Margalef sovint explicava alguna cosa interessant, escrivia alguna cosa a la pissarra però amblletra petita i l’altura del seu pit, de manera que ningú podia veure res, i malgrat girar-se cap als estudiants ho seguia tapant i quan ho volien escriure, ja ho havia esborrat! Diuen que era desesperant però que els animava a documentar-se.


SECCIÓ 4: LA LUPA

Platja de la Martinenca
Situada a un 1km del centre d’Alcanar, a tocar del moll de la cimentera. És una platja de sorra que fa mig kilòmetre de longitud i una amplada d’uns 6m. Al fons es veu el perfil dels baixos turons de la la fi de la Serra del Montsià.
El nom de la platja es creu que prové dels martinets, antics instruments de la farga catalana que servien per fractura la mena de ferro abans d’introduir-la al forn, i per a forjar o moldejar el metall obtingut a la sortida d’aquest.

BIBLIOGRAFIA

Volcans submarins:


Ramon Margalef:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada