dimecres, 3 d’octubre del 2012

Avui aprofundirem en el projecte divulgatiu "El Mar a Fons"


Hola a tothom! Avui us agradrà molt el programa....escolteu-nos aquí!

1)                OCEANS DE NOTÍCIES

Avui farem un repàs d’algunes notícies que han tingut lloc:
-         Google Maps presenta les primeres imatges submarines panoràmiques. Ja fa temps que vam comentar que Google Maps tenia la idea de fer un mapa submarí, i ara acaba de presentar ja les primeres imatges de 6 dels punts submarins més increïbles del món, segons l’empresa. Aquests punts han estat Austràlia (la gran barrera de corall), i altres esculls coral·lins a Filipines i Hawai.
Google ha pogut disposar d’aquestes imatges gràcies a la col·laboració amb el Catlin Seaview Survey, un dels estudis científics de coralls més importants al món, que utilitzen una càmara subaquàtica feta expressament.

-         Innoven per augmentar el consum de peix en nens. Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València ha dissenyat nous productes alimentaris fets a base de daurada, per a ajudar a què els nens mengin més peix. Un exemple són salsitxes de daurada enriquides amb fibres, sense espines i amb un 80% de peix.
El grup d’investigadors està treballant en l’aplicació de noves tecnologies per a dissenyar i desenvolupar nous productes de daurada procedent d’aqüicultura, i així ajudar a fer més agradable el consum de peix que entre els menors és força baix.

-         Gran recuperació de la tonyina roja en 6 anys de control pesquer. La Comissió Internacional per la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT) va fixar al 2006 un pla de recuperació de la tonyina que disminuïa la quota de captura, la capacitat de la flota de pesca i que va fixar una talla mínim de 30kg per a ser pescada. Finalment aquestes mesures han tingut èxit i en un recent informe, encara no públic, es destaca que s’ha aconseguit la recuperació de l’espècie, cosa que ha sorprès fins i tot als científics. Resulta que les captures a les almadraves, que són unes xarxes fixes a costa, han crescut des de 2007 i que els vaixells que fan encerclament tarden menys en arribar a la quota.

-         Estrena a Espanya de la pel·lícula Hugh’s Fish Fight, de la campanya “Ni un pez por la Borda”. La Campanya “Ni un pez por la Borda” va començar fa 4 mesos i té com a objectiu eliminar els descartes pesquers i aturar la sobrepesca, tant a Espanya com a la resta d’Europa. Com a part de la campanya s’ha fet un documental que es presentarà avui dimarts a les 19:30h a l’Auditori de la Casa Encendida de Madrid, en un acte prentat per l’actor Fernando Tejero i el meteoròleg Mario Picazo, padrins de la campanya a Espanya.
Aquesta campanya ens explica que més del 60% del peix pescat és llençat de nou al mar mort o moribund perquè no era l’espècie objectiu, desperdiciant cada any tones de peixos. Si voleu saber més entreu a www.niunpezporlaborda.org


2)                LA FINESTRA DEL MAR

Aquesta setmana no en farem de finestra!

3)                RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui entrevistarem a Josep Maria Gili, investigador de l’ L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), al que ja vam entrevistar com a expert en meduses fa uns mesos. Però avui volem parlar d’un altre projecte que engega ara mateix, com a part de la tasca en el món de la divulgació científica que fa anys que porta a terme el Dr Gili. Avui parlarem del Projecte “El Mar a Fons” que just acaba de llençar-se.


Bon dia Josep Maria, explica’ns una mica en què consisteix el projecte i d’on va sorgir la idea?
- A quin públic objectiu va dirigit?
- De moment quina rebuda ha tingut en els centres educatius?
- Qui hi ha darrera de tot això? Quins investigadors se n’ocupen dels continguts?
- Qui ho finança?
- Quines perspectives de futur teniu?

Podeu saber més consultant: ( http://www.elmarafondo.com)


4)                LA LUPA

Avui a la Lupa ens anirem no molt lluny, anirem a visitar les costes de l’Hospitalet de l’Infant.

L’Hospitalet de l’Infant és un poble que té 4 platges: l'Almadrava, l'Arenal, la Punta del Riu i Torn. Les platges són llargues, de sorra fina i d'aigües transparents, i a més a més gaueixen del distintiu de la Bandera Blava.

Avui en concret parlarem de la Platja del Torn, que és una platja naturista de renom internacional. Per a mi és una platja molt bonica perquè té dunes, bosc a darrera i forma un espai d’interès natural.
La platja del Torn fa 1.600 metres de llargada i té una sorra fina preciosa. A l’extrem sud de la platja hi trobem l’Illeta del Torn, una massa de roques que conserva les restes d’una antiga torre de guaita. Si ens endinsem amb les ulleres i el tub o bussejant, trobarem unes parets submarines precioses i no a massa profunditat, com a màxim 10 metres. I si el què us agrada són els vaixells enfonsats, a mar obert enfront l’illeta trobareu un vaixell de pesca a 45 m de profunditat...Teniu de tot!


Per arribar en cotxe hi ha dos accessos, un des del càmping Templo del Sol, i un altre des del sud, per la N-340, al quilòmetre 1125, agafar un camí que hi ha a l'esquerre i després de 3 km s'arriba a un aparcament. Cal travessar la via del tren per sota i s'arriba a la platja.

Us recomano que proveu platges noves, segur que us sorprenen!


5)                L’AGENDA
-         El dissabte 6 d’octubre tindrà lloc al matí la jornada de restauració d’hàbitats a l’Ametlla de Mar on els voluntaris participaran de la restauració de la zona de l’Estany Tort. Per a més informació entreu a www.paisatgesvius.org
-         Durant el mes d’octubre tindran lloc les diferents jornades de voluntariat al Delta. Us tindrem informats!
-         Avui dimarts 2 d’octubre,a  les 19h, tindrà lloc a Barcelona la primera sessió Blue Drinks, un espai de conversa, intercanvi i networking per a persones i professionals relacionats amb la conservació del medi marí i costaner. El lloc serpa Le Quotidien al C/Provença 300 (al costat de la Pedrera) de Barcelona. Els podeu trobar a Facebook buscant Blue Drinks.




BIBLIOGRAFIA

OCEANS DE NOTÍCIES

-         http://www.niunpezporlaborda.org/   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada