dimarts, 25 de setembre de 2012

Avui coneixerem el projecte Cuidado Con Tus Aletas

Bona nit! Avui hem gravat un nou programa de Lo Racó del Mar que podeu escoltar clicant aquí.
Així què? Comencem?


1) OCEANS DE NOTÍCIES

Avui farem un repàs d’algunes notícies que han tingut lloc

- Albiren 3 balenes a tocar del Cap de Creus. La plataforma d’estudi de cetacis Projecte Ninam va albirar dissabte passat, dia 22, a tres rorquals comuns a tocar del Cap de Creus, a tan sols 500 metres. El fet és singular ja que els rorquals són els segons animals més grans del món (fan entre 22 i 25 metres de longitud), i a més, ara no és l’època habitual de veure’ls a la zona.

-  Estats Units recomana restringir el consum de tonyina en conserva a les escoles. La coalició de grups de consumidors, Mercury Policy Project, acaba de publicar el primer estudi sobre els nivells de mercuri en la tonyina servida a les escoles estadounidenques. L’organització va fer analitzar 59 mostres de tonyina en conservar d’11 estats diferents, i en totes es va trobar metilmercuri, la principal font d’exposició al mercuri per a nens, i en alguns casos, sobretots els de tonyines provinents d’Amèrica Llatina, amb valors per sobre dels promitjos recomanats.

-  L’IC3 lidera una investigació sobre el gel marí àrtic i el seu impacte al clima a Europa. L’Institut Català de Ciències el Clima, IC3, serà el líder d’una investigació espanyola sobre el gruix del gel marí àrtic i de com la seva reducció podria afectar el clima europeu. El primer repte del projecte dit Pica-Ice serà extrapolar el gruix des de 1958 fins a 2012, perquè no es tenen dades regulars d’abans de 2002. A partir d’aquí intentaran veure quins efectes té la seva possible reducció.
Cal recordar que aquest estiu la capa de gel marí àrtic ha assolit el mínim històric, i en això rau la importància de la investigació.

-  L’Institut de Ciències del Mar engega un nou projecte educatiu dit “El mar a fons”. L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona juntament amb la Fundació La Caixaa, han creat un projecte per apropar els mars i oceans a l’àmbit educatiu mitjançant propostes didàctiques. El projecte dit Mar a Fons, coordinat per Josep Maria Gili i Begoña Vendrell, té com a objectiu promoure l’ús de nous continguts en els plans d’estudi de primària i secundària, però també va dirigit a la societat en general.
Podreu saber més a la seva web: www.elmarafondo.com

-  El programa Thalassa del Canal 33 té la continuïtat en dubte. El veterà programa del 33 sobre el mar, Thalassa, no estrenarà nova temporada de moment. Després de 23 anys en antena, el programa pateix les retallades a Televisió de Catalunya, i des de fa 3 mesos s’estan fent redifusions de reportatges antics, i en principi es mantindrà la mateixa dinàmica durant el proper trimestre. El director de Thalassa, Pere Secorún, diu que no saben si faran programes nous al 2013 i que no els han volgut dit res des de TVC.
Pels fans del programa s’ha creat una plataforma per a queixar-se a TVC per la mesura: http://www.change.org/es/peticiones/volem-que-no-es-carreguin-el-thalassa-a-tv3


2) LA FINESTRA DEL MAR

Aquesta setmana no en farem de finestra!

3) RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui entrevistarem a Carlos Valle, professor de la Universitat d’Alacant i responsable del projecte “Cuidado con tus Aletas”, promogut entre la universitat i l’Institut d’Ecologia Litoral.

Carlos Valle és biòleg des de 1995 i doctor en Ciències del Mar, i actualment exerceix com a professor a la Universitat d’Alacant. Ha participat en més de 60 projectes d’investigació, i ha participat en publicacions d’àmbit nacional i internacional, així com en congressos diversos. A més, és bussejador professional i instructor de busseig avançat.

Carlos, explica’ns una mica perquè vas triar dedicar-te al mar?

-  Actualment, quines assignatures dónes com a professor a la universitat d’Alacant?
- Parlem una mica del projecte Cuidado con tus aletas, d’on ha sorgit la idea del projecte?
-  En què consisteix exactament?
- Qui ho finança?
- Qui hi pot participar i com?
- Ara mateix quant de temps fa que esteu fent el projecte? I quina resposta heu tingut per part de la gent?
- Heu notat algun canvi? Teniu alguna manera de mesurar si provoqueu algun canvi o de saber quins efectes té el projecte?
- Si algú està interessat, on pot obtenir més informació?

Moltes gràcies per la teva explicació i molts ànims!!!

Podeu saber més a: http://cuidadocontusaletas.com/


4) LA LUPA

Avui a la Lupa ens anirem una mica lluny...anirem cap al nord, anirem cap a les comarques de Girona, per a conèixer una platja preciosa que trobem entre els municipis de Llançà i Colera anomenada El Cap de Ras.

El Cap de Ras és un sortint a la costa molt a prop ja de la frontera francesa, i és un racó de bellesa singular. Tal i com indica el seu nom, és un indret baix i descobert, i es diu així per comparació amb els turons del voltant que tenen més altura. Durant molts anys, al Cap de Ras s’hi va practicar la pesca a l’encesa (consistent en utilitzar un llum per atraure i enlluernar els peixos, sobretot sardines i seitons) i el palangre (una sèrie de línies de pesca amb hams), entre d’altres arts de pesca.

Aquesta zona de la costa de l’Alt Empordà té uns fons marins molt ben conservats, ja que per sort no hi fondegen gaires embarcacions i és poc freqüentat pels submarinistes. I és curiós perquè aquí s’hi va trobar embarrancat un rorqual al segle XIX, l’esquelet del qual ara està al Museu Blau de Barcelona. Curiós oi?

I si ens endinsem en les seves aigües què hi trobarem? Doncs resulta que té un fons de precoral·lígen, és a dir, un fons marí on trobarem per exemple gorgònia blanca (Eunicella singularis), que és un animal en forma d’arbret, parent dels coralls. És enmig d’aquesta gorgònia que s’amaguen crancs, llimacs i cargols de color blanc que s’hi camuflen i passen desapercebuts, a nosaltres i a qui se’ls voldria menjar!

Si mirem al fons, veurem tot de roques grosses, que serveixen d’amagatall a morenes i congres així com altres peixos, i a mesura que anem baixant a més profunditat ja trobarem alguns passadissos de sorra on s’hi amaguen altres tipus d’animals com per exemple els raps a l’hivern.

Jo hi vaig ser aquest estiu i fent snorkel vaig veure estrelles de mar de dos tipus diferents, gorgònies blanques, peixos variats, crancs, etc, tota rodejada de la tranquil·litat i d’una zona no massa freqüentada. I per als què us agrada el nudisme, a la cala del costat nord s’hi troba una zona nudista.

Ara ja teniu una platja més per a visitar algun cap de setmana per la Costa Brava!


5)L’AGENDA
- Aquest divendres 28 de setembre a les 19h al Museu de la Pesca de l’Ametlla de Mar tindrà lloc una xerrada sobre custòdia a les Terres de l’Ebre, on s’explicarà també el projecte de custòdia marina entre d’altres.
- El proper dissabte 29 de setembre a les 11h del matí hi haurà una activitat a la platja de Pixavaques de l’Ametlla, enmarcada en la setmana europea de la custòdia, on s’agafaran mostres d’animals i plantes marines i es coneixerà una mica més la platja.
- El dissabte 6 d’octubre tindrà lloc al matí la jornada de restauració d’hàbitats a l’Ametlla de Mar on els voluntaris participaran de la restauració de la zona de l’Estany Tort.
- Durant el mes d’octubre tindran lloc les diferents jornades de voluntariat al Delta. Us tindrem informats!
- Del 26 al 30 de setembre tindrà lloc el Saló Nàutic a Barcelona. Més informació a: http://www.salonnautico.com/ca/homeBIBLIOGRAFIA

OCEANS DE NOTÍCIES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada