dimecres, 24 d’octubre del 2012

La visió d'un jove oceanògraf, Max Galind, a Lo Racó del Mar



Avui entrevistem a Max Galind, un jove oceanògraf que ha voltat pels oceans de tot el món. A banda, repassarem com han estat les jornades de la tonyina organitzades a l’Ametalla de Mar, i per últim parlarem d’una activitat de voluntariat per al cap de setmana. Ens voleu escoltar? Feu click aquí!

1)                OCEANS DE NOTÍCIES

Avui farem un repàs d’algunes notícies que han tingut lloc:

-         Inventen un helicòpter teledirigit per a estudiar els cetacis. L’associació catalana Edmaktub han enginyat utilitzar una avioneta d’aeromodelisme i un helicòpter de 6 hèlixs teledirigit des d’un vaixell, per a fer el seguiment i estudi dels mamífers marins. És una manera de cercar i localitzar cetacis evitant apropar-se massa a ells i fer nosa.
L’avioneta va equipada amb un càmera de vídeo d’alta definició i un sistema GPS, que permet pilotar i veure els grups de cetacis a gran distància, alhora que enviar imatges en temps real per als investigadors que van a bord del vaixell.

-         Espanya demana augmentar la quota de tonyina roja perquè ha millorat l’stock. Fa uns dies us vam parlar de l’informe que assegurava la milloria de l’stock de la tonyina roja segons un informe a punt de publicar. Doncs el dijous passat, 18 d’octubre, el Secretari General de Pesca del Ministeri, Carlos Domínguez, va anunciar que el govern espanyol ha demanat a Europa d’augmentar la quota de captura de la tonyina roja degut a la milloria i com a compensació per l’esforç del sector pesquer per adaptar-se a les normatives imposades els últims anys per tal de forçar la recuperació de l’stock.

-         La Marina ucraïnesa ha reprès l’entrenament de dofins amb fins militars. El govern d’Ucraïna ha iniciat l’entrenament de dofins i altres animals per a tasques militars com l’atac directe contra enemics o la detecció de mines marines. Actualment ja estan sent entrenats 10 dofins, i com a part de l’entrenament diuen les fonts que se’ls ensenya a usar ganivets i pistoles lligats al seu cap per a atacar enemics al mar i defendre els ports, o bé fixar punts d’interès amb el posicionament de boies.
Avui en dia al món només es fa entrenament de dofins militars a San Diego (Califòrnia) i Sebastopol (Ucraïna).

-         Un projecte basc assessorarà la Unió Europeu per assegurar la sostenibilitat dels taurons a l’oceà. Un comitè liderat per AZTI-Tecnalia, que comptarà amb científics de l’IEO, l’IFREMER (Institut Francès d’Investigació per a l’Explotació del Mar), Institut Francès d’Investigació pel Desenvolupament (IRD) i l’Institut d’Investigació de les Pesques i el Mar de Portugal (IPIMAR).oferirà assessorament als responsables de Política Europea de la Unió europea per a què la pesca de taurons sigui sostenible.
Avui en dia encara no se sap molt de les poblacions de taurons a alta mar als oceans, i es busca assessorament tècnic especialitzat per ampliar coneixements de la pesca de taurons i del seu paper en l’ecosistema marí. És una tasca important ja que a nivell mundial les captures de taurons han augmentat de 600.000 tones als anys 80 a 750.000 al 2008, sobretot degut a l’augment de demanda de productes del tauró com les seves aletes o el cartílag.

-         Baten el rècord mundial de perforació al llit marí.El vaixell científic Chikyu, que perfora aigües profundes, va aconseguir un rècord mundial en superar els 2.111 metres de profunditat en una perforació que volia obtenir mostres de roca davant la península japonesa de Shimokita. La perforació s’ha fet en el marc d’una investigació internacional que té per objectiu augmentar el coneixement científic de la Terra a través de veure mostres internes i vigilar el subsòl marí.
Aquest vaixell és un buc capaç de perforar fins a 7km sota el nivell del mar...imagineu-vos!



2)                LA FINESTRA DEL MAR

Crònica de la V Jornada de la Tonyina Roja del Mediterrani, organitzada pel Grup Balfegó de l’Ametlla de Mar.
Coses interessants dites:
-         “La tonyina roja és el rei de la migració”, (Haritz Arrizabálaga, Azti-Tecnalia)
-         “Hem descobert que la medusa Pelagia noctiluca menja ous de tonyina, i a més a més, s’ha observat que és un animal depredador molt agressiu i amb mobilitat controlada” (Ana Gordoa, CEAB-CSIC)
-         “L’estela de la gàbia de transport de les tonyines és una sopa de meduses i no hi ha pràcticament ous de tonyina tal i com s’esperava” (Xiscu Alemany, COB).
-         “Ara que s’ha demostrat que la tonyina roja s’està recuperant, demanem al Ministeri que després de tots aquests anys de patir restriccions i fer esforços, ara se’ns permeti augmentar la quota de captura” (Manel Balfegó, Grup Balfegó)
-         “Espanya ha sol·licitat a la Unió Europea augmentar la quota de captura de tonyina per a compensar l’esforç fet des del sector pesquer” (Carlos Domínguez, Secretari General de Pesca)

3)                RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui entrevistarem a Max Galind, un jove oceanògraf que viatja d’expedició oceanogràfica en expedició aprenent coses noves sobre mars i oceans.

-         Explica’ns com va començar la teva relació amb el mar.
-         Actualment estàs fent el teu doctorat a la UB i fent de tècnic al departament d’Ecologia, oi? En quins temes treballes?
-         Fruit de tot això t’ha vingut l’oportunitat per embarcar-te en l’expedició Malaspina. Recordem que l’expedició Malaspina és una expedició científica circumglobal que volia augmentar els coneixements sobre els mars i oceans, així com formar als joves científics. Com va ser que hi vas anar?
-         Quants dies vas estar embarcat i per quins llocs vas passar?
-         Què ta l l’experiència al vaixell?
-         Alguna curiositat que pugui fer gràcia al nostre públic??
-         Què tal és la vida dalt d’un vaixell...explica’ns com seria un dia normal teu.
-         Tens previst marxar de nou en alguna campanya científica en breu?


4)                LA LUPA

Avui no farem lupa!


5)                L’AGENDA

Xerrades:
- Dimarts 23 octubre, 19h a lo Maset de Sant Carles de la Ràpita.
- Dijous 25 octubre, 19h a la planta baixa del Casal d’Amposta.
- Divendres 26 octubre, 19h al Punt d’Informació Juvenil de l’Ampolla.
Jornada de neteja de platges: horari de 11 a 13h, inclou el regal d’una samarreta commemorativa (als 20 primers de cada jornada) i pica-pica per a tots els i les participants.
  • Dijous 25 octubre a la Platja de Riumar (al primer xiringuito, Deltebre), en horari de 10 a 12h.
  • Dissabte 27 octubre a la Platja de l’Arenal (l’Ampolla)
  • Diumenge 28 octubre a la Platja de l’Eucaliptus (Amposta)


BIBLIOGRAFIA

OCEANS DE NOTÍCIES




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada