dimecres, 17 d’octubre del 2012

Entrevistem a Ramón Ferré, responsable del camp de dunes experimental de Torredembarra



Avui us explicarem coses molt interessants com sempre...escolteu-nos aquí!

1)                OCEANS DE NOTÍCIES

Avui farem un repàs d’algunes notícies que han tingut lloc:
-         Un investigador crea l’Atlas de les Ciències Marines a Espanya. L’investigador i empresari Francisco Machin, llicenciat en Ciències del Mar que dirigeix l’empresa InvestigAdHoc ha creat un Atles de les Ciències Marines a Espanya, és a dir, un mapa on trobar els centres d’investigació, centres de formació i empreses vinculats al medi marí. D’aquesta manera, serà més fàcil localitzar centres que treballin en ciències del mar a l’Estat Espanyol.

-         La Fao proposa erradicar la gana amb peix. L’organització de les Nacions Unides per la Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha anunciat que engega un projecte que promou l’aqüiculturua per erradicar la fam i millorar la dieta de la població a Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica.
Aquest projecte donarà eines per engegar projectes d’aqüicultura, però alhora vol saber quin és el seu impacte concret a l’hora de disminuir la fam i reduir la pobresa en països en desenvolupament.

-         L’Institut de Ciències del Mar participa amb un nou projecte a la web de Recerca en Acció. Recerca en Acció és una web de divulgació de la Generalitat de Catalunya en la que participen diferents grups d’investigació. En aquesta ocasió el grup col·laborador ha estat el de Processos Biològics Litorals, liderat per Jordi Camp, on han explicat en què consisteixen les seves investigacions sobre l’augment de nutrients provinents de terra a la zona costanera, la relació que això té amb la qualitat del litoral i les proliferacions de microalgues.
Als diferents missatges es tractaran temes com si l'aigua de les nostres platges és neta, com se sap, quina vida microscòpica hi ha al litoral, com són els organismes microscòpics que l'habiten i quina vida porten. O altres coses com perquè la Mediterrània té aigües molt transparents i blaves... però de vegades no. Podeu consultar-ho a www.recercaenaccio.cat

-         Localitzen a Sóller un dofí de pedra. Un grup d’espeleobussejadors que estava topografiant una cova submarina a la zona de Sóller, a Mallorca, va trobar les restes d’un dofí petrificat a uns 17 m de profunditat sobre la sorra en un lloc de difícil accés en foscor absoluta.
Segons els experts en cetacis es creu que el dofí podria haver-se perdut dins la cova, no trobant la sortida i morint ofegat. És un fet estrany que un dofí s’endinsés a tanta profunditat però es creu que podria haver estat per amagar-se d’altres depredadors. Aquesta troballa obre la porta a noves investigacions ja que en aquesta foscor de la cova sols hi ha la possibilitat de què les restes del dofí fossin menjades per bactèries i cucs, i es vol estudiar aquest fet tant peculiar.

-         L’Observatori Operacional del Mar Català obre un compte a twitter per difondre les dades. L’Observatori és un projecte dirigit per diversos investigadors catalans per obtenir dades oceanogràfiques en continu del Mar Mediterrani, que puguin ajudar a conèixer una mica més la dinàmica d’aquest mar. És com a part de la seva tasca de difusió del coneixement que han decidit obrir un compte a twitter  twitter.com/ceab_oocs per a què la gent pugui veure dades en directe.
Les dades s’obtenen d’una boia situada al Canó de Blanes des de setembre de 2009, i a més de mesurar condicions meteorològiques, també mesura les condicions oceanogràfiques des dels 0 a 200 m de profunditat.
Una manera més de veure com les noves tecnologies ajuden a la difusió de la ciència.


2)                LA FINESTRA DEL MAR

Aquesta setmana no en farem de finestra!

3)                RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui entrevistarem a Ramon Ferré, tècnic del Gepec i encarregat de coordinar un projecte de regeneració de dunes a Torredembarra. Ramon té 27 anys d’experiència en dunes fent el seguiment, conservació, manteniment, informació i educació ambiental en el camp de dunes de Torredembarra, i s’ha format en aquest camp en diferents llocs d’Europa.

Bon dia Ramon, explica’ns com va començar la teva relació amb el medi natural i en concret amb les dunes?
-         I com vas anar a parar al Gepec? Explica’ns una mica què és.
-         Què són els Muntanyans de Torredembarra? Què tenen d’especial?
-         Actualment esteu desenvolupant un projecte de creació d’un camp experimental de dunes, a on i en què consisteix? D’on va sorgir la idea?
-         Qui ha participat en el projecte?
-         En quin estat es troba?
-         Quines són les perspectives de futur per al projecte? Teniu pensat engegar altres camps de dunes similars?
-         En aquesta zona podem trobar ja animals i plantes?
-         Quins projectes de futur teniu al Gepec en matèria de conservació del medi marí?

4)                LA LUPA

Avui a la Lupa ens anirem a la Platja dels Muntanyans de Torredembarra, de la qual hem parlat avui a la nostra secció d’entrevistes.
Normalment parlem de platges que tinguin interès submarí, ja sigui per a veure els fons amb ulleres i tub o fent busseig, però aquest cop anirem a veure una de les poques platges de Catalunya que té interès costaner, i en aquest cas és degut al seu camp de dunes.

Els Muntanyans-Gorg o els Salats i Muntanyans de Torredembarra és una platja situada al nord de Torredembarra, al nord del Club Nàutic, que oficialment s’anomena Platja de Torredembarra i Creixell. És un espai d’interès natural de 62 hectàrees, fet per una platja natural amb dunes i maresmes...un dels pocs llocs a Catalunya que conserva sorra natural.

Aquesta zona era una  zona d’esbarjo degradada i bruta, que es va protegir al 1992 i es va començar a restaurar. La zona fa 3,5 km de platja d’una amplada entre els 100 i els 300 metres, entre la platja del Roquer de Torredembarra i el Roc de St Gaietà de Roda de Barà.


Què té d’especial? Doncs que trobem dunes, petites muntanyes de sorra que li donen nom. Darrera d’elles trobem estanys d’aigua salabrosa, una barreja de dolça i salada, que allotjen infinitat d’aus, i altres animals. A la zona podem trobar tot tipus d’ocells, granotes, serps, llangardaixos i sargantanes, tot tipus d’insectes varis, i alguns mamífers com ratpenats, conills, rates, eriçons o mussaranyes.

Però no patiu, que tot això està lligat amb la possibilitat dús de les persones a través d’una sèrie de passarel·les de fusta per a què tothom pugui conèixer la bellesa amagada. Què us ha semblat?


5)                L’AGENDA
-         Del 15 al 31 d’octubre es realitzaran xerrades per parlar sobre l’estat de les platges del Delta de l’Ebre i unes jorandes de voluntariat de neteja de platges als municipis de l’Ampolla, Deltebre, St Jaume d’Enveja, Amposta i St Carles de la Ràpita, organitzat per l’entitat Graëllsia. Podeu consultar-ho a www.graellsia.org
-         El proper dijous 18 d’octubre tindrà lloc a l’Ametlla de Mar la V Jornada Científica de la Tonyina Roja del Mediterrani sota el títol “Investigació per a la sostenibilitat”, organitzat per Grup Balfegó. Podeu consultar-ho a la seva web www.balfego.com



BIBLIOGRAFIA

OCEANS DE NOTÍCIES
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada