dijous, 10 de novembre del 2011

Últim programa de la temporada 2010-2011 el dia 8 de juny, amb una mica de retard

Avui al Racó del Mar us parlarem de les MICROALGUES. Com sempre podeu escoltar el programa a Antena Caro al link següent: aquí


I us preguntareu què són oi? Doncs són un conjunt de microorganismes fotosintètics molt eficients, és a dir, petits organismes que utilitzen la llum per a transformar el CO2 en biomassa, olis o sucres.  Viuen suspeses en aigua, en el nostre cas salada, per a tenir millor accés al diòxid de carboni i altres nutrients. I són la base de la cadena alimentària dels ecosistemes aquàtics sent l’aliment d’organismes de mida més gran.
Hi ha de totes formes i colors, allargades, rodonetes, en teca, nuets

Usos

Font: http://www.bioenergie-promotion.fr
En aqüicultura s’utilitzen com a aliment de bivalvs (és a dir, petxines, musclos, tallarines...) i rotífers (una mena de cucs marins), els quals després seran l’aliment de peixos petits.
Com que es reproduexien molt ràpid és molt fàcil de cultivar-les. Poden ser usades per exemple, en una cimentera per a ingerir els gasos emesos i després cremades com a agrocombustible a les centrals tèrmiques (se’n diu petroli blau), i només alliberen la meitat del gas a l’atmosfera.
També hi ha microalgues que s’usen com a complements dietètics.
Les investigacions de Repsol han demostrat que l'ús de les algues per a la producció d'olis per a combustibles compleix amb una doble funció: d'una banda, absorbeixen les emissions de CO2 a l'atmosfera, i d'una altra, desenvolupen una energia d'origen vegetal amb cultius que no interfereixen amb l'alimentació, amb la qual cosa es contribueix a combatre dos dels grans reptes a què s'enfronta la societat actual.

Problemes

Si les condicions del medi són bones, és a dir, prou nutrients i temperatura de l’aigua idònies, es multipliquen molt ràpid tornant l’aigua de color verd, fent el què se’n diu un bloom algal. Això passa de tant en tant aquí a les badies del Delta. Hem de pensar que al ser ports naturals allí proliferen tot tipus de microalgues i es fan blooms constantment de diferents espècies ja sigui per, elevades temperatures a l’estiu com per baixes a l’hivern , o bé per l’aigua dolça que amollen els arrossars ja que també hi influeix l’oxigen donat que hi ha que són indicadors d’anòxia.

Font: http://wwz.ifremer.fr
També poden ser tòxiques, no només pels organismes aquàtics sinó per a l’ésser humà. Com? Doncs per exemple, els bivalves, és a dir, musclos, petxines...que s’alimenten filtrant aigua, poden acumular microalgues tòxiques, que poden causar alguna que altra diarrea, paràlisi, amnèsia o fins i tot la mort,  segons l’espècie. També afecten sovint a peixos. un exemple es el Karlodinium “pequeño pero matón”.

També hi ha casos en què alguna espècie allibera toxines volàtils que poden produir toxicitat a les persones en respirar-ho o en beure un traguet d’aigua; tot i que aquí no s’ha donat el cas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada