dimecres, 1 de maig del 2013

Parlant amb en Luigi Ceccaroni, investigador principal d'un projecte que monitorització les aigües de la Badia dels Alfacs



Avui entrevistem a Luigi Ceccaroni del BDigital de Barcelona parlant d'un projecte de ciència ciutadana a les Terres de l'Ebre, en concret a la Badia dels Alfacs. Escolteu-nos a:
http://antenacaro.cat/share/share_audios.php?id_audio=2367

1)                  RETRATS D’AIGUA SALADA

En Luigi Ceccaroni és investigador sènior al Barcelona Digital Centre Tecnològic (Bdigital) i membre del grup d'investigació sobre enginyeria del coneixement i l'aprenentatge automàtic, del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat Politècnica de Catalunya. En Luigi va estudiar enginyeria però també té un màster en ciències ambientals per la Universitat de Bolonia (Itàlia), un doctorat en intel·ligència artificial i actualment està estudiant un executive MBA.
És investigador principal i coordinador de diferents projectes relacionats amb el món del llenguatge i els sistemes informàtics, uns quants d'ells dins del 7è programa marc de la Unió Euopea, com és el cas del projecte del qual ve a parlar-nos, el Projecte Citclops, un projecte europeu de 5 milions d'euros sobre monitorització marina.

Bon dia,

-         Primer de tot explica’ns com va començar la teva relació amb el mar? Quin va ser el teu primer contacte o record al mar?
-         La teva formació és en el món de l'enginyeria i la informàtica, però també vas estudiar un màster en ciències ambientals. Què et va a dur a desviar-te del teu camí cap al medi natural?
-         És per aquest motiu que has engegat un projecte com Citclops que mescla les noves tecnologies amb el medi natural?
-         Explica'ns a mode general en què consisteix el projecte Citclops, del qual ets investigador principal i coordinador.
-         Quin tipus de paràmetres mesurarà Citclops?
-         És un projecte en solitari des del Bdigital o col·laboreu amb alguna altra entitat? Algun centre de recerca català?
-         Quin paper jugarà el Bdigital en aquest projecte? Com un centre tecnològic pot ajudar en la mesura de paràmetres ambientals al medi marí?
-         Un dels dos llocs pilot a Europa és la Badia dels Alfacs al Delta de l'Ebre. Perquè l'heu triat? Què la fa especial respecte altres zones d'Europa? Creieu que hi ha impactes importants que cal mesurar?
-         A què es deu que al projecte Citclops li interessin els blooms o proliferacions de microalgues? (parlar dels costos econòmics i els impactes en les activitats de la societat)
-         L'altra zona d'estudi és al Mar de Wadden, a Alemanya. És molt diferent de la badia dels Alfacs?
-         Citclops és un projecte dels que s'anomenen avui en dia de “ciència ciutadana o ciència participativa”, quin tipus de perfils penseu que poden ser voluntaris del projecte o col·laboradors aquí a les Terres de l'Ebre?
-         Com espereu que col·labori la ciutadania amb el projecte? Si volguessin col·laborar com ho haurien de fer? Posa'ns un exemple d'una possible col·laboració.
-         Un cop feta la recollida de dades, què passarà amb tota aquesta informació? Revertirà al territori ebrenc d'alguna forma?
-         Esteu a les xarxes socials o teniu alguna web on els nostres oients puguin cercar més informació al respecte? http://www.citclops.eu/

Moltes gràcies!

Si voleu conèixer més sobre el projecte, podeu entrar  a la pàgina web: http://www.citclops.eu/


* Codi QR, enllaç al programa per a Smartphones i Tablets:


http://www.antenacaro.cat/mobil/audiomp3.php?id_audio=2367

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada