dijous, 20 de setembre de 2012

Torna Lo Racó del Mar amb novetats al programa

Benvinguts de nou a Lo Racó del Mar! Avui encetem una nova temporada amb noves idees i noves propostes per a fer-vos estimar la mar i tot allò que passi per dins i per sobre d’ella. Només coneixent la mar podreu aprendre a estimar-la i a respectar-la, i sé de bon grat que quan més sapigueu de la mar, més en voldreu saber. Som-hi doncs? Ens hi capbussem?


Aquesta nova temporada mantindrem les seccions de sempre però amb continguts una mica variats i afegirem alguna de nova. La primera de totes és Oceans de Notícies on us posarem al dia de les notícies més destacades que tenen lloc al medi marí; després tindrem la secció La Finestra del mar, on aprofundirem en diferents aspectes del mar fent monogràfics sobre els seus habitants, els processos i fenòmens que hi tenen lloc...A Retrats d’Aigua Salada ens dedicarem a fer entrevistes a personatges rellevants del medi marí o a persones que viuen lligades a la mar, tant per professió com per afició; a La Lupa parlarem de platges com fins ara hem fet, però ara que ja coneixem gran part de les platges ebrenques, ens anirem a conèixer altres platges interessants de Catalunya o fins i tot del País Valencià que ens toca ben d’aprop...i per últim, incorporem la nova secció de l’Agenda, la qual serà una secció on us parlarem de les activitats relacionades amb el mar que podeu fer durant els propers dies com són jornades de voluntariat, xerrades, exposicions...que tenen lloc arreu de Catalunya.

Així què? Comencem?

1)                 OCEANS DE NOTÍCIES

Avui farem un repàs d’algunes notícies que han tingut lloc aquest estiu i que són si més no peculiars...us sembla?

-    Apareix una medusa invasora al Delta de l’Ebre. Aquest estiu s’ha trobat a les aigües de la Badia dels Alfacs la medusa pigallada d'Austràlia ('Phyllorhiza punctata'). Segons Verónica Fuentes, investigadora de l’ l'Institut de Ciències del Mar, del CSIC "Fa dos anys se'n va veure un sol exemplar i aquest hem detectat centenars de milers d'aquestes meduses a la badia". Aquesta medusa no és urticant i es creu que ha arribat amb l’aigua acumulada als vaixells o en forma de larves enganxades al casc d’aquests. L’únic inconvenient que pot causar és que s’alimenta del plàncton, i pot fer competència als musclos provocant canvis en l’ecosistema de la badia.

-    Investigadors de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona desenvolupen una aplicació per iPhone per a l’avís de meduses. L’aplicació en concret es diu MedJelly i serveix per a informar en temps real de la presencia o no de meduses en les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona (Barcelona, Badalona, Castelldefels, El Prat de Lobregat, Gavà, Montgat, Sant Adrià del Besós i Viladecans). A més a més, l’aplicació dóna dades de meteorologia, radiació ultraviolada...les quals també poden ser consultades a la web www.medjelly.com.
La idea de l’aplicació és facilitar també informació sobre si les meduses són urticants o no, reconeixement de la medusa en concret...de manera que el ciutadà tingui una mica més d’informació sobre aquests animals tan peculiars.

-    Requisats a Perú 16.000 cavallets de mar destinats al tràfic il·legal. La policia peruana va requisar més de 16.000 cavallets de mar a Lima, quan va trobar les caixes que havien abandonat els traficants en veure’s descoberts. El destí d’aquests animals eren països asiàtics on s’utilitzen com a ingredients per a begudes afrodisíaques, i on es paguen a uns 4.800€ el kilo de cavallet de mar en pols, per tant, el preu de les caixes requisades pujaria a uns 112.000 €. Cal recordar que és una espècie en perill d’extinció i està prohibida la seva pesca en aquest país desde 2004.

-    El desgel de l’Àrtic assoleix nivells històrics. Aquest mes d’agost hem rebut la trista notícia de que malgrat no haver acabat l’estiu, el desgel de l’Oceà Àrtic ha registrat el nivell més alt des de 1979 (any en què es va començar a mesurar). Actualment la superfície de gel marí és més petita que el mínim històric registrat fins ara, i encara durarà el desgel fins a mitjans o finals de setembre.
La capa de gel àrtica creix durant l’hivern i es desgela una mica a l’estiu com a part del procés natural per a regular el clima mundial. Segons els investigadors, el fenomen que ara vivim és un “indicador que el comportament de la capa de gel àrtica està canviant”, i això pot provocar canvis mundials en temes de navegació àrtica o en la migració d’algunes espècies animals per exemple.

-    Científics i ecologistes avisen de la degradació de la Posidònia pels fondejos. L’entitat ecologista Oceana i l’expert Manu San Félix, denuncia al Govern Balear 28 casos de fondeig il·legal en els dos últims mesos sobre praderies de Posidònia en illes d’Eivissa i Formentera. Les àncores dels vaixells recreatius seguen i llauren els fons de posidònia fins al punt d’haver reduït un 30-40% de superfície de la planta. En aquesta zona es van instal·lar 17 boies ecològiques per a prevenir aquesta mena d’esdeveniments, però han resultat insuficients pel gran nombre d’embarcacions estiuenques en la zona.
Això és una mostra de la manca de recursos de l’administració per a vigilar la zona juntament amb una poca consciència dels usuaris del sector nàutic.2)                 LA FINESTRA DEL MAR

Avui us parlaré d’un tema força de moda i molt interessant, que ja s’aplica en altres països des de fa temps i que a Catalunya ha agafat força en els últims anys. Es tracta de la Custòdia Marina.

Per parlar de custòdia marina primer us hem de parlar de custòdia del territori. I què és? Doncs en anglès s’anomena “land stewardship” i consisteix en una sèrie d’estratègies i instruments per a implicar propietaris de finques i usuaris, en la conservació i el bon ús dels recursos naturals, culturals i paisatgístics d’un territori. La idea d’això és que la responsabilitat de cuidar la natura és cosa de tots i no només de les administracions.

Com es fa això? Es fa a través d’entitats de custòdia, que són associacions que busquen acords de col·laboració amb els propietaris del terreny o bé amb administracions públiques. D’aquesta manera, impliques en la conservació a propietari i usuaris.
Es fan pactes o acords voluntaris on hi ha marcats una sèrie de compromisos per part dels propietaris i de les entitats, per tal de facilitar el manteniment o recuperació de les finques en les que es pacta. A vegades fins i tot els propietaris reben suport econòmic per a gestionar la finca, i per suposat, suport tècnic.
I això al mar com es tradueix? Resulta que al mar no hi ha propietat privada, ja que la costa i el mar són domini públic, i això fa que les entitats de custòdia hagin de pactar els acords amb les administracions públiques que hi tenen competències, i a banda amb els col·lectius d’usuaris de l’espai clar. Per tant, aquí l’objectiu és generar responsabilitats dels organismes oficials i dels usuaris per tal de conservar el medi marí i els seus recursos.

D’acord, i això a la pràctica com es fa? Doncs hi ha dos tipus de projectes de custòdia marina. El primer és lo que se’n diu “àrees de custòdia marina” en què l’entitat pot gestionar directament un espai marí determinat, i el segon tipus són les accions de custòdia marina, en què l’entitat no gestiona cap àrea però arriba a un acord per a fer-hi accions de millora ambiental. Lo més comú a casa nostra són les accions com les que han fet entitats com Nereo, Submon o Acció Natura consistents en promocionar la creació d’àrees marines protegides o accions relacionades amb potenciar el fondeig ecològic.

I a casa nostra, a les Terres de l’Ebre en tenim alguna acció d’aquesta mena? Doncs sí, justament ara s’han proposat 3 accions a Terres de l’Ebre. La primera l’ha dut a terme Seo Birdlife, i han fet una neteja de platja i eliminació de vegetació forània a la platja de l’Eucaliptus del Delta. La segona tindrà lloc en breu a l’Ametlla de Mar a través de l’entitat osonenca Paisatges Vius que consisteix en la restauració de les dunes de la platja de l’Estany Tort i la retirada de plantes invasores. I per últim, una acció de la que jo sóc partícep, és el projecte “Les platges del Delta: un patrimoni natural per descobrir i protegir” dut a terme des de l’entitat roquetera Graëllsia. L’actuació consisteix en un recull de memòria oral sobre la relació entre la gent del Delta i les platges, en segon lloc en una sèrie de conferències sobre la importància i funció de les platges al Delta i per últim unes jornades de voluntariat per a fer una neteja de platges durant el mes d’octubre. Amb aquestes accions fora de la temporada estival es pretén implicar els ciutadans locals dels 5 municipis deltaics costaners per a conservar el seu patrimoni natural i donar-li valor.

3)                 RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui parlarem de PLÀNCTON, Divulgació i Serveis Marins, l'empresa que he creat! Podeu consultar què fem a www.plancton.cat


4)                 LA LUPA

La deixarem per la setmana que ve!

5)                 L’AGENDA
-          El proper dia 28 de setembre a les 19h al Museu de la Pesca de l’Ametlla de Mar tindrà lloc una xerrada sobre custòdia a les Terres de l’Ebre, on s’explicarà també el projecte de custòdia marina entre d’altres.
-          El proper dissabte 29 de setembre a les 11h del matí hi haurà una activitat a la platja de Pixavaques de l’Ametlla, enmarcada en la setmana europea de la custòdia, on s’agafaran mostres d’animals i plantes marines i es coneixerà una mica més la platja.
-          El dissabte 6 d’octubre tindrà lloc al matí la jornada de restauració d’hàbitats a l’Ametlla de Mar on els voluntaris participaran de la restauració de la zona de l’Estany Tort.
-          Durant el mes d’octubre tindran lloc les diferents jornades de voluntariat al Delta. Us tindrem informats!
-          Dissabte 25 de setembre els Voluntaris del Parc Natural fan la sortida L’Ebre en vaixell. Sortida en barca pel riu Ebre entre les poblacions d’Amposta i Tortosa (i retorn). Trobada a les 16h. a l’embarcador del CN Amposta (oficina de turisme)
Durada: De 16 a 19h. aprox. Places limitadesBIBLIOGRAFIA

OCEANS DE NOTÍCIES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada