dissabte, 24 de novembre del 2012

Voleu conèixer les últimes novetats? Escolteu-nos!



Avui parlarem de notícies properes com la troballa d'un peix globus verinós a les nostres costes o bé un documental que es presentarà en breu sobre un vaixell enfonsat al Delta de l'Ebre. Ens voleu escoltar? Feu click aquí.


1)                OCEANS DE NOTÍCIES

-   La Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha trobat un peix globus verinós a les costes catalanes. L’alarma pel peix globus verinós ha saltat a les costes ebrenques,. De fet, els primers en localitzar-lo han estat pescadors de Sant Carles de la Ràpita que en va trobar a les seves xarxes. Aquest peix conté una toxina a les vísceres (fetge i ovaris) però no es descarta que també n’hi pugui haver a la musculatura, per tant, es recomana que no s’ingereixi, ja que la toxina podria provocar danys al sistema nerviós que van des d’un formigueig a la cara i mans fins aturada cardíaca. Els professionals ja estan al cas, però els pescadors aficionats podrien confondre’l amb el verat, ja que és molt similar però té una bossa a la panxa que el distingeix, per tant, atenció.
De moment s’ha iniciat l’avís a les llotges amb cartells i fotografies per a identificar-lo, i es recomana als pescadors que el trobin, que el conservin en fresc o congelat per a que els científics el puguin estudiar.

-   Científics experts en vida marina esborren 210.000 espècies marines. Científics de 32 països dirigits pel Dr. Appeltans, biòleg marí de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la Unesco, han fet un inventari de vida marina i han localitzat milers de falses espècies i apunta a què existeixen fins a un milió d’espècies sota l’oceà.
En aquest exhaustiu estudi s’ha detectat 1.271 noms diferents aplicats a tan sols 87 espècies, cosa que pot ser deguda a què un investigador desconegui que l’espècie que creu haver descobert ja estava descrita, o que a vegades animals de la mateixa espècie poden ser molt diferents entre ells i doni confusió.
L’inventari s’anomena Registre Mundial de les Espècies Marines i el podeu consultar a www.marinespecies.org

-   Apecs-Spain celebra el Dia de l’Antàrtida amb el projecte Banderes. APECS és una organització inderdisciplinar d’àmbit internacional que té com a objectiu fer una xarxa que vinculi estudiants universitaris, investigadors, educadors i altres persones, que tinguin interès en les regions polars. En aquest cas, Apecs-Spain és la seva filial a l’Estat Espanyol, i aquest mes s’ha proposat dur a terme el projecte “Banderes pel Dia de l’Antàrtida” (1 de desembre) que engresca a alumnes de diferents centres educatius a dibuixar una bandera de l’Antàrtida reflectint què els inspira l’Antàrtida, i totes les banderes rebudes seran mostrades en una exposició a Nova Zelanda en una festa. Aquest projecte té com a objectiu parlar de l’Antàrtida als centres educatius com a lloc on diferents nacions treballen juntes així com connectar als investigadors amb les activitats escolars. Una manera més de dur la ciència a les aules. Si sou educador/a i voleu participar entreu a la web:  http://apecsspain.wordpress.com/


2)                LA FINESTRA DEL MAR

Avui parlarem d’un projecte que s’engega demà, el projecte Planeta Blau, una iniciativa de divulgació científica que es coordina des de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona i que enguany s’executarà per segon any consecutiu.

El projecte Planeta Blau es duu a terme al Centre Penitenciari de Joves de Barcelona, amb nois d’entre 18 i 23 anys, amb l’objectiu de fer prevenció i reinserció a través de les ciències marines, però enguany incorpora la novetat de comptar amb la participació de l’ONG Braval, una organització formada per joves de 16 a 20 anys, on es vol apropar les ciències del mar a joves de famílies amb pocs recursos. Per tant, l’objectiu del projecte és estendre l’educació sobre el mar a col·lectius que fins ara no hi han tingut accés.

Al centre penitenciari l’organització de les sessions consisteix en una part teòrica concreta i breu (com pot ser la circulació oceànica, la contaminació marina o els ecosistemes aquàtics), complementada amb l’execució d’un experiment pràctic. L’objectiu del projecte i dels experiments és que cada intern treballi l’enginy i obtingui coneixements en d’altres disciplines
i que això desperti la seva curiositat i l’interès per fer coses.
A l’ong Braval es tractarà de proposar temes marins com a treballs de recerca de batxillerat i se’ls farà un seguiment i tutorització per part de diferents investigadors experts en les disciplines marines.

Es tracta d’un projecte innovador a l’Estat espanyol, ja que no hi ha cap altra proposta que porti les ciències marines a les presons. De fet, el projecte està pensat per ser exportable a d’altres llocs i diversos centres d’investigació han mostrat interès per desenvolupar experiències similars i contagiar altres professionals per fer arribar la ciència a determinats sectors que, sense la seva col·laboració, difícilment hi arribarien.

La iniciativa es durà a terme de nou gràcies al suport econòmic de la Fundación Española de Ciencia y Tecnología i la col·laboració del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.


3)                RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui parlarem d’un vaixell, de l’Amiral de Kersaint, que es troba enfonsat a les costes ebrenques i és l’últim vaixell enfonsat durant la 1era Guerra Mundial que s’estudia.

Entre el Delta de l’Ebre i el Cap de Salou hi ha una dotzena de vaixells enfonsats durant la Primera Guerra Mundial que han estat estudiats per un equip de 7 submarinistes de la Societat Catalana de Recerca Subaquàtica (SOCRES). L’últim dels vaixells estudiats ha estat l’Amiral de Kersaint, un derelicte que reposa a 65 metres de profunditat a 21 milles de la costa de l'Ebre (uns 34 km mar endins), que s’ha estudiat en base a 14 immersions de reconeixement i s’ha rodat un documental que es presentarà l’any que ve.

Durant la 1era Guerra Mundial els alemanys van enviar submarins a les costes tarragonines amb l’objectiu d’aturar el transport d’energia cap a països com Itàlia, per part de vaixells americans o anglesos. Aquest grup de recerca submarina vol donar a conèixer aquests fets i donar més detalls de tots aquests vaixells enfonsats, que han esbrinar gràcies a la combinació d’immersions i feina de recerca documental.

El documental que es presentarà recull imatges sobre l’exploració dels vaixells i sobre la història èpica de l’Amiral de Kersaint, conegut per la gent del territori com “El vinater” per dur bótes de vi. Aquest pailebot francès era un vaixell mixt de càrrega i passatgers, enfonsat per un submarí alemany el setembre de 1917, i algunes de les seves víctimes estan enterrades al vell cementiri de Sant Carles de la Ràpita.

L’equip de set capbussadors especialistes en busseig tècnic amb barreges de gasos hi ha estat treballant des de l'octubre de l'any passat, amb base operativa al port de Deltebre, però comptant amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Sant Joan de Deltebre i del Club Nàutic de Riumar, per tal d'accedir al derelicte, que es troba en una zona de corrents fortes i pas constant de mercants.

Josep Maria Castellví, un dels 7 bussejadors, ha explicat que “el vaixell reposa al fons del mar de costat i que esperaven que es trobés en millor estat de conservació”, i que auguren que els propers 50 o 100 desapareixeran les restes d’aquests vaixells.

3 talls de veu de Josep Maria Castellví, de la Societat Catalana de Recerca Subaquàtica.


4)                LA LUPA

Avui no en tindrem!

5)                Avui parlarem de L’AGENDA

-         Setmana de la Ciència: l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona fa unes jornades de portes obertes avui i demà (20 i 21) i el dijous 22 organitza la xerrada “El mar a fons” per a professorat que vulgui conèixer millor el mar. Si us interessa cal fer reserva prèvia. Consulteu la web http://www.icm.csic.es/icmdivulga

-         Projecte Coastwatch a Barcelona: diumenge 2 de desembre a les 10h a la Platja de Sant Sebastià. Per a més informació www.acoio.org

-         Sortida a albirar aus marines a Tarragona: dissabte 15 de desembre de 9 a 13h. Per a més informació contactar amb el grup del Gepec que ho organitza: secretaria@gepec.cat o http://ausmarines.blogspot.com.es/



BIBLIOGRAFIA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada