dimecres, 11 d’abril de 2012

Voleu saber més sobre l'energia eòlica marina?

Avui parlarem de l'últim vaixell que torna de la campanya Antàrtica enguany, d'una balena morta a Menorca, de la major turbina eòlica marina instal·lada i per últim, d'una sanció imposada des de Brusel·les als pescadors espanyols.
A la Finestra del Mar parlarem de l'energia eòlica marina i us explicarem una mica com funciona aquesta energia renovable i quins beneficis i desavantatges aporta. A Retrats d'aigua salada parlarem de l'entitat ecologista Depana, i a la Lupa anirem a veure la Platja de la Bassa de l'Arena a Deltebre. Voleu escoltar-nos? Feu click aquí.

SECCIÓ 1: OCEANS DE NOTÍCIES

-    El vaixell “Las Palmas” torna a Espanya després del tancament de dues bases antàrtiques. El vaixell oceanogràfic de l’armada espanyola “Las Palmas” ha començat la tornada a casa després de tancar els dues bases espanyoles a l’Antàrtida, Gabriel de Castilla i Juan Carlos I, tancant la campanya antàrtica 2011-2012. Està previst que arribi a Cartagena, el seu port base, a mitjans d’abril, després de més de 6 mesos fora de casa.

-    Fan explotar una balena trobada morta a Menorca. A Menorca es va trobar fa uns dies un rorqual mort, d’uns 12 metres, i s’ha trobat en estat avançat de descomposició, motiu pel qual els artificiers del Tedax van procedir a fer explotar el seu cos en alta mar. L’estat de descomposició dificultava la seva extracció i la possibilitat de traslladar-lo a l’abocador més proper, com es fa amb altres cetacis trobats.
Es desconeixen les causes de la mort de l’animal però es plantejava que podia haver quedada enganxada a una xarxa a la deriva o patir alguna malaltia.

-    La major turbina eòlica instal•lada al mar entra en funcionament. Ha començat a funcionar la major turbina eòlica “off-shore” situada a l’estuari Saint Nazaire, a França, en període de prova, i amb una capacitat d’abastir d’energia a 5000 llars. La turbina de 6 MW de potència s’ha desenvolupat a Espanya gràcies a un equip d’uns 200 enginyers de Barcelona, A Corunya i Navarra. Aquest aparell supera tots els rècords per les seves dimensions: 150 metres de diàmetre de rotor i 73,5 metres de longitud de les aspes.
Segons l’Agència Internacional de l’Energia (EIA) l’energia eòlica permetrà l’estalvi de 23.700 milions d’euros de carburant entre carbó, gas i electricitat fins a 2015, i augmentarà a 87.000 milions al 2020 segons les seves prediccions.

-    Brusel•les sancionarà a Espanya per sobrepesca de sorell, rap i maire. El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va comunicar a la flota espanyola que treballa en caladors nacionals, que l’any passat van excedir el Total Admisible de Captures (TAC) per algunes espècies com el sorell, el rap o la maire, i que Brusel•les els ha multat, cosa que farà que aquest any no puguin pescar tant per a compensar el valor reduint les TAC’s. En canvi, en altres espècies com el lluç no es va assolir el màxim de quota, i aquest any ho podran compensar.
De fet, els pescadors es queixen de tenir unes baixes quotes de pesca en comparació a la salut dels recursos segons ells, i volen sol•licitar un augment de cara als propers anys.      

SECCIÓ 2: LA FINESTRA DEL MAR

Avui aprofundirem en l’energia eòlica marina, aprofitant la notícia de la gran turbina instal•lada a França.
L’energia eòlica és, al igual que l’eòlica terrestre, una aplicació de la força produïda pel vent. Quina és la diferència? Doncs únicament la ubicació, és a dir, que es fa col•locant els aerogeneradors dins del mar. De fet, es veu com una possibilitat de futur en països amb molta població que dificulten el trobar un espai a terra ferma on instal•lar aerogeneradors.

On es va començar a usar? Els primers van ser els danesos al 1991, i és a Dinamarca on trobem els majors parcs d’aerogeneradors marins.

I perquè? En un any de vent mitjà, aquesta potència eòlica genera 11.500 GWh d’electricitat, suficient per alimentar el consum elèctric anual de 3,5 milions de llars catalanes tipus.

On se solen instal•lar? Els parcs offshore, es situen aigües poc profundes, a un mínim de 2 km de la costa, i sempre lluny de rutes marines militars, emplaçaments militars o espais d’interès natural...en teoria.

Quin cost d’instal•lació té? Doncs és superior al de les zones terrestres però per sort tenen una vida útil major, ja que la turbulència és més baixa, i si podem augmentar la seva vida útil, els costos disminueixen a repartir-los entre més anys. Progressivament han disminuït molt els preus de les cimentacions i això ha ajudat molt a la seva proliferació. Actualment instal•lar 1 MW d’energia eòlica marina a Dinamarca per exemple, costa al voltant de 1,6 milions d’euros.

A Dinamarca per exemple han fet un càlcul. Si es considera que les turbines tenen una vida de projecte de 50 anys i s'afegeix una revisió general (recondicionament) als 25 anys, que costi al voltant del 25% de la inversió inicial (aquesta xifra és un exemple purament numèric), s'obtindrà un cost de l'electricitat de 0,038 €/kWh, similar al de les localitzacions terrestres a Dinamarca.

Com ho veuen les entitats ecologistes? Doncs al ser una energia renovable amb poca incidència o impacte en el medi ambient, compta amb el vist-i-plau d’entitats grans com Greenpeace o Ecologistes en Acció.

Quins avantatges té?
- És una font inesgotable i frena l’esgotament dels combustibles fòssils.
- És una font prou econòmica si comparem la seva rendibilitat i la d’altres fonts energètiques com les centrals de carbó, etc.
 - És una forma de produir energia neta sense danys al mediambient, ja que no genera contaminants, ni productes secundaris perillosos, ni residus.
- Evita la contaminació del transport dels combustibles i el risc d’accidents en els transports. De fet, és més fàcil de transportar-los en vaixell.
- Donat que la intensitat del vent és més constant al mar perquè no troba obstacles, es poden instal•lar torres més baixes que a terra ferma i a més, com el vent és menys turbulent, pot augmentar el període de treball útil. Els vents a alta mar poden ser fins a un 40% més freqüents i regulars que a terra. A igual capacitat instal•lada, els parcs eòlics marins seran més productius que els terrestres.
- Poden ser més grans que a terra ferma, i per tant, obtenir més rendibilitat.

I quins inconvenients?
- Calen màquines grans i per tant, cares, ja que l’alçada ha de ser mínim de 30 metres. De fet, cal una inversió inicial molt alta. El cost d’un aerogenerador offshore pot multiplicar per dos el d’un aerogenerador terrestre de la mateixa capacitat.
- Produeixen un impacte visual en el paisatge.
- El transport fins al parc i el seu manteniment és més dificultós.
- Donat que l’aire del mar porta sal, trobem corrossió més aviat a les instal•lacions.
- Encara hi ha molt poc coneixement de com construir-ne en aigües més profundes.

Donat que tenim en marxa la possibilitat d’un projecte de parc eòlic a l’Ametlla de Mar, i per tant, prop del Delta, suposo que us preguntareu si no afecten a les aus, oi?
Doncs en el nostre cas la zona del projecte és una Àrea Important per les aus, i en tràmit  de ser designada Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA), i això fa que les entitats ecologistes es plantegin que podrien ser que les aus xoquessin amb els aerogeneradors o que fragmentessin el seu hàbitat, i per això es demanava de buscar un emplaçament menys conflictiu per a fer les proves.
Com no hi ha experiències similars aquí no predir el risc d’impacte que hi pot haver en les nostres terres.

On podem trobar el parc eòlic més gran del món?
Doncs de febrer de 2012 es troba a Irlanda, i és el parc eòlic Walney, caracteritzat per les elevades marees i onades, i el clima ventós que tenen.
El parc ocupa uns 15 km de la costa oest de l’Illa de Walney, situat de nord a sud, i compta amb 102 turbines amb la capacitat de produir 367 megawatts, energia suficient per a 320.000 llars.

I a Espanya? Fa tot just uns 3 anys que el Govern va donar llum verda a aqeust tipus d’energies, i va elaborar un mapa eòlic marí que indica les zones de la costa espanyoles amb més possibilitats d’acollir-la per les seves condicions. És curiós que el país que és la quarta potència eòlica al món haig tardat tant en posar-se les piles amb la marina. Els llocs amb més possibilitats podrien ser el Camp de Gibraltar, la badia de Càdiz, algunes zones d’A Corunya com la comarca de Ferrol, o les zones entre Cantàbria i Eukadi.

SECCIÓ 3: RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui a la secció de Retrats no parlarem d’una persona, sinó d’una entitat ecologista que ha dut a terme accions al nostre patrimoni natural marí, i és Depana, l’associació de Defensa del Patrimoni Natural.

Depana és una associació catalana sense ànim de lucre actua per a la defensa, l'estudi i la conservació del patrimoni natural, alhora que promou la concepció globalitzadora dels problemes que afecten les espècies i els ecosistemes. Des de 1979 és declarada d'Utilitat Pública perquè es va proposar des dels seus inicis, la defensa d'un interès col•lectiu, com és el dret de tots els ciutadans de gaudir d'un país ambientalment saludable i tenir una millor qualitat de vida.

Parlem d’ells perquè tenen un programa de Litoral i Medi Marí, que duu a terme projectes que promouen la conservació dels ecosistemes marins i litorals, mitjançant la declaració de zones protegides, la realització d'actuacions de restauració i recuperació de zones en procés o risc de degradació, l'elaboració d'estudis i propostes d'ordenació, gestió i ús públic en els espais litorals i marins, la potenciació d'una bona gestió dels béns i serveis que ens ofereixen les zones costaneres...

En el cas ebrenc, la iniciativa més emblemàtica és el projecte de “Corredor d'àrees marines protegides a la costa tarragonina”, que inclou els paratges de  "La Rojala" (l'Hospitalet de l'Infant - Vandellòs) i el "Cap de Santes Creus" (l'Ametlla de Mar) a Terres de l’Ebre i un altre espai a Torredembarra, al nord de la província de Tarragona.

Els objectius dels estudis científics en les 3 zones triades han aportat nova informació sobre les característiques dels ecosistemes dels tres llocs, identificant la presència d'hàbitats i espècies vulnerables com Posidonia oceanica, protegits per Convenis internacionals i Directiva Hàbitats de la UE, així com els hàbitats  essencials per al desenvolupament de les espècies d'interès comercial.

Si voleu conèixer més d’ells o ser voluntaris, mireu la seva web: http://www.depana.org/

SECCIÓ 4: LA LUPA

Platja de la Bassa de l’Arena

Platja situada al municipi de Deltebre, contigua cap al nord a la platja de Riumar. Fa uns 40 metres d’amplada i uns 3 km de llargada, i de fet, és una de les platges més llargues del Delta de l’Ebre.

Què té d’interès? Doncs està molt a prop de la bassa del Canal Vell, la llacuna que volien dessecar fa 30 anys i que va desembocar en la creació del Parc Natural. És bnic perquè té una plataforma d’observació d’aus. 
Al 2011, Ecologistes en Acció va concedir-li per segon any consecutiu el distintiu "Platges Verges" a les platges de la Bassa de l'Arena, on ha valorat flora, fauna, que no hi hagi intervenció antròpica, que es tracti de platges no massificades, i amb un accés limitat al trànsit rodat. En el cas de la Bassa de l'Arena ha destacat que "la combinació dels seus paisatges de basses salobres amb un sistema dunar" fa que sigui una àrea "molt rica" en quant a espècies que es poden trobar i que són indicadors del "bon estat de salut de l'ecosistema".

BIBLIOGRAFIA

Oceans de notícies:

- http://www.diariodemallorca.es/part-forana/2012/03/23/haran-explotar-ballena-muerta-hallada-menorca/754614.html
- http://www.nuestromar.org/noticias/13-03-12/buque-%E2%80%9C-palmas%E2%80%9D-regresa-espa%C3%B1a-tras-cierre-dos-bases-ant%C3%A1rticas
- http://oceanografos.wordpress.com/2012/03/27/la-mayor-turbina-eolica-instalada-en-el-mar-en-funciones/
- http://www.ansa.it/ansalatina/notizie/rubriche/restodelmundo/20120324195835400098.html
- http://www.laopinioncoruna.es/mar/2012/03/14/bruselas-sancionara-espana-sobrepesca-jurel-rape-lirio-durante-ano-pasado/589877.html

La finestra del mar:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Energia_e%C3%B2lica_marina
http://www.bi2green.com/walney-el-parque-eolico-marino-mas-grande-del-mundo/
http://www.ecologismo.com/2010/05/28/energia-eolica-marina/
http://www.zefirteststation.com/ca/
http://www.madrid2noticias.com/n-6260-701-energia_eolica_marina_creara_20000_puestos_trabajo
http://www.energias-renovables.com/energias/renovables/index/pag/eolica/colleft//colright/eolica/tip/articulo/pagid/19455/botid/3/
http://www.petroleoenergia.com/index.php/quienes-somos/517-eolica-marina

La lupa:

http://www.terresdelebre.org/cat/Soporte/recurso.php?id=766  
http://www.deltebre.org/index.php/comunicacio/321-la-bassa-de-larena-el-fangar-i-la-marquesa-guardonades-amb-el-distintiu-platges-verges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada