dimarts, 1 de març del 2011

1er Programa: La Posidonia oceanica i la Platja de l'Almadrava

Benvinguts i benvingudes al Racó del Mar, la nova secció de Freqüència Verda on parlarem dels mars i oceans, sobre el coneixement d’aquests, de curiositats i de notícies interessants, tant de terres properes com de terres llunyanes, per tal que el gran blau deixi de ser aquell gran desconegut o una gran piscina el fons de la qual no veiem.


Podeu escoltar-lo a Programa 1.

Avui començarem parlant de flora marina gràcies a una planta anomenada Posidonia oceanica o alga dels vidriers. El nom genèric Posidonia deriva del grec Poseidon, que era el déu del mar, i lo d’oceànica és perquè abans aquesta espècie tenia una distribució més àmplia.

La Posidònia és una fanèrogama, és a dir, una planta superior que presenta tija, fulles, arrels, flors i fruits. Forma part de les angiospermes monocotiledònies que són plantes herbàcies que no tenen pròpiament un tronc llenyós com podrien ser les gramínies o les palmeres.  Per tant, no són algues.

És endèmica de la Mediterrània, és a dir, que només la podem trobar a la Mediterrània.  

És una planta curiosa ja que les tiges són subterrànies en forma d’una estructura que es diuen rizomes, que poden ser horitzontals o verticals i serveixen per a anclar la fulla al substrat, és a dir, al fons marí.  A l’extrem superior de cada rizoma surt un feix de 6 o 7 fulles, i a l’extrem inferior surten les arrels.

Les fulles tenen forma de cinta, amb una mitjana d’1 cm d’ample i llargues fins a 1 o 1,5 m, i tenen l’àpex, que és la punta de la fulla, arrodonida, tot i que sovint el trobem mossegat per peixos o desgastat per l'acció de l'onatge. Quan arriba la tardor perd part d’aquestes fulles, les quals per acció de les corrents marines i l’onatge es van desfent i les fibres soltes acaben formant una mena de pilotes que trobem sovint a la platja.

Font: www.marenostrum.org
Tal i com hem dit, fan flors. Aquestes són de color verdós en forma d’espiga i situades a sobre d’un llarg peduncle, i floreixen a la tardor, tot i que no passa cada tardor i no se sap massa bé com es regula la floració. A la meva primera immersió a l'Ametlla de Mar vaig tenir la sort de veure la flor, i realment no ho diríeu mai!

També fa fruit el qual és una baia de color verd amb forma d’oliva, per això se li diu “oliva de mar” , que flota i això l'ajuda a disseminar-se. Dins té una llavor que allibera en podrir-se.

La Posidònia viu entre pocs i 40 de metres sota la superfície del mar formant herbassars o praderies, els quals es constitueixen al llarg de la costa jugant un rol essencial en la vida de la franja costanera. De fet, produeixen una quantitat considerable de matèria orgànica i d’oxigen. Per a què us en feu una idea, multipliquen de 50 a 100 vegades la superfície colonitzable per les algues i els invertebrats, per tant, el què fan és oferir més superfície per a què es fixin altres organismes marins. A més, constitueixen el lloc de reproducció ideal per a nombroses espècies d’animals marins ja que donen refugi a les larves i els alevins (és a dir, els peixos petits), i creen un sòl ric en matèria orgànica (les mates) d’una espessor de vegades de varis metres.

Aquesta planta arrela preferentment sobre sòls sorrencs i també sobre fangosos o rocosos però sempre amb presència de matèria orgànica. Els seus rizomes fixen la sorra i per això tenen un paper important en la formació i creixement de les platge per a evitar-ne l'erosió. I donat que no suporta els canvis sobtats de la salinitat ni la contaminació, la presència de praderies de posidònia és sinònim de bona qualitat de l'aigua. 

Caulerpa taxifolia (Font:Observatorie Marin)
Actualment totes les praderies estan en procés de regressió degut a diferents fenòmens bàsicament antròpics: la contaminació, el vessament de tot tipus de productes i substàncies (aigües residuals, fertilitzants, escombraries, ...), la pesca d'arrossegament, el dragat dels fons, l'ancoratge de vaixells esportius o la proliferació de l'alga Caulerpa taxifolia (d'origen tropical).

És de vital importància mantenir els herbassar de Posidònia perquè constitueixen la comunitat clímax de la Mediterrània, és a dir, representen el nivell màxim de desenvolupament i complexitat que un ecosistema pot assolir. Evidentment està protegit per l'annex I de la Directiva Hàbitat (Dir. nº92/42/CEE) com a "hàbitat prioritari".

Quin paper desenvolupa a l'ecosistema?
- Allibera fins a 20 litres d'oxigen per dia i m2 de praderia gràcies a les seves fulles.
- Produeix i exporta biomassa.
- Dóna refugi a altres organismes.
- Ajuda a evitar l'erosió de les platges. Penseu que si es perd 1 metre lineal de praderia, pot causar la desparació de diversos metres de platja per l'erosió!.


Té algun ús?
- Aïllant en la construcció de sostres.
- Llit o aliment per als ramats.
- Embolcall d'objectes fràgils, sobretot vidre transportat pels vidriers.
- Tractament de les inflamacions i irritacions.
- Possibilitat d'usar-la en la producció de biogàs.
- Embellir l'ecosistema marí.


Quines coses curioses té?
- La Unesco ha declarat unes praderies de Posidònia situades entre Eivissa i Formentera com a Patrimoni de la Humanitat al 1999.
- Al 2006 a la zona situada entre Es Freus (Formentera) i Ses Salines (Eivissa) es va localitzar una plant de vora els 8km de llarg i a la que s'atribuïa una edat de 100.000 anys. Podria ser un dels organismes vius més grans i antics del món.



I  cada setmana coneixerem un lloc nou de les nostres costes...


PLATJA DE L'ALMADRAVA

Situada al municipi de Vandellós-Hospitalet de l'Infant, és la platja que queda al sud de la nuclear de Vandellós, just a recer d'aquesta. Malgrat la proximitat a la nuclear gaudeix d'una bona qualitat d'aigües per al bany.


Font: www.mma.es
Rep el nom perquè és on se situava un art de pesca anomenat almadrava, consistent en una mena de laberint de xarxes situades a la costa que aprofitaven la migració dels peixos grans com les tonyines, que anaven de l'Atlàntic al Mediterrani i de tornada. Com funcionava? Doncs es col·locaven dos vaixells a certa distància entre els quals es calava una xarxa prou soma on entraven les tonyines. Un cop dins la xarxa es mantenen vius i els pescadors experts seleccionen els exemplars que els interessen, per tant és un art de pesca selectiu

Si busqueu una platja tranquil·la sense aglomeracions, aquesta és la vostra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada