diumenge, 16 de juny del 2013

Últim programa de la temporada parlant de propostes per a l'estiu


Avui farem l'últim programa de la temporada per a donar pas a l'estiu i descansar uns mesos fins a tornar a la nova temporada a la tardor. Escolteu-nos http://antenacaro.cat/seccions/audios_mp3/lo_raco_del_mar_2X31_04-06-13_fi_temporada.mp3

Avui com és l'últim programa de la temporada, el celebrarem de manera diferent als habituals. Avui volem aprofitar que de l'1 al 9 de juny, es celebra la Setmana del Voluntariat Ambiental de Catalunya (SVAC, http://www.voluntariatambiental.cat/svac/) i la data no és casualitat ja que coincideix amb el dia mundial del medi ambient -és el 5 de juny- i el dia dels Oceans -és el 8 de juny-. A més a més, en aquest context de celebració medio ambiental hi hem de sumar també el recent nomenament de les Terres de l'Ebre com a reserva de la Biosfera de la Unesco, cosa que reconeix els valors naturals i paisatgístics de les Terres de l'Ebre.
Amb tot aquest seguit de fites medioambientals aprofitarem per a donar-vos idees d'activitats relacionades amb el medi ambient que podeu fer aquest estiu.

- Del 7 al 16 de juny, Jornades gastronòmiques del peix blau, ruta de la tapa blava, a l'Ametlla de Mar: els Restaurants membres del Club de Gastronoia de l'Ametlla oferiran tot un seguit de degustacions de plats elaborats amb peix blau del municipi per tal de promocionar-lo. Dins d'aquestes jornades, el 9 de juny hi haurà tota una sèrie d'activitats de les em­pre­ses que per­tan­yen a l'es­ta­ció Nàu­ti­ca, que ofe­ri­ran la pos­si­bi­li­tat de par­ti­ci­par en di­fe­rents ac­ti­vi­tats nàu­ti­ques com: sor­ti­des en caiac, "ra­que­ros", padd­le surf, ba­teig de sub­ma­ri­nis­me, "ba­na­na", ex­cur­sions en barca, Tu­na-​tour, etc...​Durant el matí s'ator­ga­ran els dis­tin­tius a les em­pre­ses de la Cala que for­ma­ran part de l'Es­ta­ció Nàu­ti­ca i s'inau­gu­ra­rà la seu al Cen­tre d'In­ter­pre­ta­ció de la Pesca.
També al CIP (Centre d'Interpretació de la Pesca) es podrà veure un au­dio­vi­sual sobre el cam­pio­nat na­cio­nal de fo­to­gra­fia sub­ma­ri­na.
Ja podeu consultar tota la ruta a: www.visitametllademar.com

- Dissabte, 8 de juny, de 16:30-18:30h: Neteja de platges “Platges del Delta netes: és cosa de tots”. Des de Graëllsia, Grup d'Estudis i Comunicació Ambiental i l'Associació Casa de l'Aigua, continuant amb la tasca de coneixement i custòdia de les platges del Delta de l'Ebre, us proposem una nova jornada de formació de voluntariat i neteja de la platja del Migjorn. La durem a terme el dissabte 8 de juny, de 16:30 a 18:30. Anime'us a participar!
Per a confirmar assistència escriure a infograellsia@gmail.com o confirmar aquí a l'esdeveniment.
L'organització facilitarem guants, bosses i cabassos per a fer la neteja manual.

- Diumenge, 9 de juny, a les 9h a Oficina Info Turística d'Amposta, o a les 9:30h als Eucaliptus: Neteja d'espais naturals, organitzat per Picampall. Per a apuntar-se podeu trucar al 977482181, al 608865566 o escriure a info@picampall.org

- Diumenge, 9 de juny, de 10 a 13h: Festa del Xatrac a la Reserva de Riet Vell, on es farà observació de nius de xatracs, unes aus marines molt boniques. Els xatracs són una mena de gavines petites que tenen una part del cap negra com si portessin un antifaç com el zorro.
També per als xiquets es farà el joc de la migració, i per als adults es farà una conferència sobre marcatge i seguiment de xatracs. El preu és sols 1€.
Per a més informació podeu trucar al 616290246 o escriure a reservarietvell@seo.org

- Dissabte, 15 de juny, de 10-13h i de 15 a 18h: Taller de Formació Coastwatch, organitzat per Picampall i Acoio. Us recordem que Coastwatch és un programa europeu de vigilància del litoral en el que participen quasi tots els països europeus que estan rodejats per mar. Les dades les prenen grups de voluntaris de les diferents comunitats autònomes. La coordinació a Catalunya es realitza des d’ACOIO.
El projecte Coastwatch divideix la costa en blocs, i cada bloc de costa es divideix en unitats de 500 m que seran mostrejades i s'omplirà un qüestionari de dades de l'estat del litoral, tot fet per un grup de voluntaris procedents de centres escolars o col•lectius sense ànim de lucre, i es fa a tota Espanya durant el mes de novembre.
Per a apuntar-se podeu trucar al 977482181, al 608865566 o escriure a
info@picampall.org.

- Dimecres 3 de juliol, a les 19h: Conferència: "Descobrint les Terres de l'Ebre des del mar" a la seu de la UOC de Tortosa. A càrrec d'Eli Bonfill i Aurora Requena, oceanògrafes  i cofundadores de Plàncton, Divulgació i Serveis Marins (www.plancton.cat).
A la xerrada volem donar a conèixer les meravelles que s'amaguen als fons marins de la costa ebrenca, però també volem donar a conèixer les peculiaritats d'aquest tram de la costa catalana. Parlarem dels fons marins que es poden trobar a les costes de les Terres de l'Ebre i els seus voltants, mostrant fotos i vídeos de la seva fauna i flora més característica. Reflexionarem perquè unes platges són de sorra com el Delta, altres de còdols com les d'Alcanar, i altres de roca com les de l'Ametlla de Mar, i quines singularitats té cadascuna en quant a biodiversitat i ecosistemes. En definitiva, es mostrarà la riquesa i particularitats que té aquest espai litoral i perquè és important la seva protecció.

- Snorkel a l'Ametlla de Mar: aquest estiu ens trobareu al costat del Castell de Sant Jordi d'Alfama fent l'activitat d'snorkel per a donar-vos a conèixer les meravelles que tenen les costes de l'Ametlla de Mar.
L'snorkel és una activitat que consisteix en surar a l'aigua portant ulleres i tub de busseig per tal d'observar la fauna i la flora marines. En aquest cas, això ho fareu de la mà de professionals de les ciències del mar que us aniran explicant en directe quins són els animals o plantes que esteu veient, quines curiositats tenen, què tenen d'interessant...així com us ensenyaran raconets interessants on anar.
L'activitat tindrà lloc de dilluns a diumenge des de l'1 de juliol fins a finals de setembre, i podreu veure la informació en breu a la web de www.plancton.cat o al seu facebook Plàncton, Divulgació i Serveis Marins o bé al twitter @PlanctonDivulga.
És una manera diferent de conèixer les nostres costes, que es pot fer en família (amb nens a partir de 8 anys acompanyats dels pares i mares) o bé amb els amics, o bé per a aquells acompanyants de submarinistes que us toca quedar-vos fora de l'aigua.



BON ESTIUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada