dilluns, 28 de gener del 2013

Sabeu que hi ha un grup de gent que estudia els cetacis del Cap de Creus? Escolteu, escolteu!



Hola de nouuuuuuuuuuuuu! Aquí us deixo una nova entrega del nostre programa. Avui un projecte molt interessant sobre cetacis al mar català...voleu saber més? Escolteu aquí!
http://antenacaro.cat/share/share_audios.php?id_audio=2112


1)                OCEANS DE NOTÍCIES
-         Alerta ecologista pel risc de prospeccions sísmiques de Repsol a 17km del Delta de l’Ebre. L’entitat Ecologistes en Acció ha presentat al•legacions contra el nou projecte de sísmica 3D de Repsol a Tarragona, en considerar que "accentua el risc d'un dany catastròfic per a la salut pública, els ecosistemes i l'economia de les comarques de Tarragona i l'Ebre". Repsol Investigaciones Petrolíferas, S.A. ha sotmès a informació pública l'estudi d'impacte ambiental del projecte que té per objecte "obtindre una representació de les estructures geològiques que formen el subsòl marí mitjançant l'anàlisi de les característiques de propagació del so a través d'aquestes estructures". L'actuació es localitzarà a només 17 quilòmetres del delta de l'Ebre.

-         Les 12 orques atrapades sota el gel al Québec van poder sortir. Un grup de 12 orques van quedar atrapades entre banquisses de gel a la badia de Hudson al Québec, la zona oest del Canadà. Rodejades pel gel les balenes no podien sortir de la zona i només tenien un forat de 20 metres per a sortir a respirar i feien torns per a fer-ho. Finalment, la lluna creixent va canviar la direcció dels corrents marins i es va obrir un canal per on van poder escapar.
      Les autoritats locals de la comunitat esquimal d'Inukjuak, d’un miler d'habitants i situada a uns 1.500 quilòmetres al nord de Montreal, van ser les que van alertar de la presència dels cetacis i van demanar ajuda al govern canadenc, però cap vaixell trencaglaç va poder desplaçar-se a la zona.

-         Baixa en picat la venda de peix fresc al mercat de Maó. Segons algunes fonts, en un any ha baixat vora el 60% la venda de peix fresc en general però especialment en aquest mercat menorquí ha estat espectacular. Això diuen que és degut a la crisi econòmic i a l’aparició de grans superfícies. En aquest mercat han passat de ser 20 llocs de venda de peix a 7.
Cal recordar als nostres oients que la qualitat del peix que porten els pescadors a diari a les peixateries no és la mateixa que la que es ven a grans superfícies que molts cops prové de piscifactories.

-         Apareix una tortuga babaua morta a les costes de Màlaga. El passat dissabte 12 de gener va aparèixer una tortuga babau de més d’1 metre de longitud morta a les costes d’Algarrobo, a Màlaga. Degut a l’elevat pes de l’animal s’ha hagut d’utilitzar una excavadora per a retirar-la de la platja. Caldrà esperar per saber les causes de la mort de l’animal.

-         Apareixen diversos projectes de crowfunding o finançament de temàtica marina. En els últims mesos han augmentat els projectes de temàtica marina que recorren al finançament gràcies a donacions per a cobrir les despeses de les seves recerques. Actualment a Catalunya en tenim 2 de ben bonics i diferents:

El projecte Els Jardins submergits de la Selva, creat per l'entitat mediambiental S'Agulla, associació sense ànim de lucre que es dedica a estudiar i fer divulgació del medi natural de la comarca de la Selva (Catalunya). Han trobat que al fons marí de la Costa Brava Sud entre Blanes i Tossa de Mar a profunditats entre 50-70m, hi ha uns "boscos" espectaculars de gorgònies (animals marins que s'assemblen a coralls). Es tracta de les gorgònies més grans fins ara descrites a la Mediterrània que a més proporcionen un hàbitat a nombroses espècies d'interès comercial com a meros, déntols, galls de Sant Pere, llagostes i llamàntols, entre moltes altres. Ara els queden 29 dies per aconseguir els 5000€ que s’han proposat.

El projecte Ninam, d’estudi de cetacis, que volen cercar ajuda per a seguir finançant els seus estudis de fotoidentificació de dofins mulars a la zona del Cap de Creus. En una estona en parlarem!


2)                RETRATS D’AIGUA SALADA

Avui parlarem amb Gemma González, una de les dues persones fundadores de Projecte Ninam, una plataforma d’estudi de cetacis catalana. La Gemma és llicenciada en Biologia per la Universitat de Barcelona i patrona de litoral, i la seva carrera professional ha estat en el camp dels mamífers marins com a entrenadora en diferents zoos com el de Barcelona.

-         Gemma, explica’ns com vas fer el salt de treballar a un zoo amb dofins a dedicar-te al seu estudi al medi natural? D’aquí sorgeix Projecte Ninam?
-         Per cert, és un nom molt curiós, d’on ve Ninam?
-         El vostre màxim objectiu quin és?
-         Com heu vist l’evolució de l’estat de les poblacions de dofins al Cap de Creus els últims anys?
-         Arrel d’això és que vau confeccionar el llibre “Guia de cetacis del Cap de Creus”?
-         A banda d’estudiar els cetacis, vosaltres oferiu una opció molt interessant d’ecoturisme a través de les vostres sortides a albirar cetacis. En què consisteix una sortida?
-         Quins preus tindria? Com s’hi poden apuntar? Cal algun requisit previ?
-         Quines són les properes sortides previstes?

En els últims mesos han augmentat els projectes de temàtica marina que recorren al finançament gràcies a donacions per a cobrir les despeses de les seves recerques. Actualment Projecte Ninam, cerqueu ajuda per a seguir finançant els vostres estudis de fotoidentificació de dofins mulars a la zona del Cap de Creus.
-         Explica’ns, com és que heu hagut de recórrer al crowfunding?
-         El vostre objectiu era aconseguir uns 10.000 € i ja ho heu superat. Per quina xifra aneu ara?
Recordem als nostres oients que encara queden 7 dies per aconseguir més diners que els ajudin a seguir protegint els dofins del mediterrani. http://www.verkami.com/projects/4106-foto-identificacio-dels-dofins-mulars-de-la-costa-brava-nord
-         Heu rebut moltes mostres de suport per part de la gent?

Aquests dies el mar i la seva conservació torna a estar al punt de mira dels dos extrems de Catalunya per l’alerta de possibles prospeccions petroleres, tant al Cap de Creus com al Delta de l’Ebre. En el cas de l’Ebre és Repsol que vol fer noves campanyes de prospecció sísmica a tan sols 17km del Delta. I en el cas del Cap de Creus, quina és l’alerta?

-         Què en pensa la ciutadania i les entitats del territori?
-         Perquè no és ben rebuda la iniciativa? Quins danys podria causar al medi ambient marí a la zona?
-         En quina fase esteu ara? S’està preparant alguna mena d’al·legacions o reivindicació?

Us desitgem molta sort! Si voleu saber més d’aquest projecte o voleu fer alguna sortida amb ells a albirar cetacis, consulteu la seva web http://projecteninam.wordpress.com  o el seu facebook!

BIBLIOGRAFIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada