diumenge, 16 de desembre del 2012

Avui va de museus del mar!



Avui el monogràfic serà de museus del mar, per a què pogueu anar amb les vostres famílies i amics aprofitant que vénen uns dies de festa. Voleu escoltar-nos? Feu click aquí!

1)                OCEANS DE NOTÍCIES

-   El Ministeri d’Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente organitza la Setmana del Peix entre el 10 i 14 de desembre. Aquesta setmana s’està organitzant una sèrie d’actes emmarcats dins la Semana del Pescado, per tal de fomentar el seu consum com a model d’alimentació saludable.
Entre les activitats que organitzen hi ha una exposició a la seu del ministeri, degustacions de peix a mercats municipals de Madrid, Càceres i Múrcia, visites guiades a Mercamadrid per a responsables de menjadors escolars de la comunitat de Madrid, tallers en centres educatius de Madrid, Canàries, Múrcia, Extremadura, Andalusia, Castilla-La Manxa, Astúries, Navarra, València i Balears.

-   Grup Balfegó signa un acord amb la Fundació Doctor Ferran. L’empresa tonyinera de l’Ametlla de Mar ha signat un conveni amb aquesta fundació, dècada a la investigació biomèdica,  per tal d’impulsar la investigació sobre les aportacions de la tonyina roja a una dieta sana i equilibrada. La col·laboració es durà a terme finançant parcialment una beca per al proper any.

-   Arriba a Espanya Famelab, el major concurs internacional de monòlegs científics. A partir del passat 4 de desembre i fins al 31 de gener de2013 estan obertes les inscripcions per a Famelab, un concurs dissenyat per a inspirar als científics a comunicar els seus projectes a la ciutadania a través de monòlegs curts de 3 minuts.
Podeu consultar la informació a: http://famelab.org/

-   Un projecte  espanyol que aprofita el gradient tèrmic oceànic per a produir electricitat guanya un concurs europeu. Dues alumnes d’enginyeria naval de la Universidad Politécnica de Madrid han guanyat el premi EUREC Awards 2012, amb una proposta per a produir electricitat a l’interior d’un vaixell aprofitant la diferència de temperatura entre la superfície i el fons marí.
La seva idea és situar una plataforma a una distància d’uns 10km de la costa, per a fer de font addicional d’energia per a petites illes com podria ser Hawaii, que és el lloc d’estudi que elles han usat als seus models. Ja per començar, el govern francès ha mostrat interès en el projecte.

2)                LA FINESTRA DEL MAR

Aprofitant que s’acosten les dates nadalenques i tothom tindrà més dies lliures per a passar en família i amb amics, he decidit fer un monogràfic sobre museus relacionats amb el mar al llarg de tota la geografia catalana.

Des de 1990 algunes d’aquestes institucions, primer sota l’emblema “La mar de museus” i a partir de 2007 formant part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, treballen conjuntament per preservar, conèixer millor i apropar al ciutadà tot aquest llegat cultural. A banda, hi ha altres museus que no estan a la xarxa i que ofereixen coses molt interessants.

Si comencem pel nord de Catalunya, trobem a l’Escala 2 museus: primer, el Museu de l’Anxova i de la Sal ( http://museudelanxovaidelasal.blogspot.com.es/) que mostra la història de la pesca i de la salaó del peix blau, des del segle XVI, fins a l'actualitat. Aquest museu compta amb una exposició permanent que mostra la història de la pesca i la salaó al poble de l'Escala, des dels seus inicis, i periòdicament té exposicions temporals. En segon lloc, a l’Escala també trobem el Maram, el Centre d’Interpretació del Peix (http://www.maram.cat/es/) obert per la Confraria de Pescadors per a fomentar la cultura del peix, donar a conèixer la vida i la feina del pescador, fomentar la pesca responsable i transmetre valors de respecte pel medi ambient i, en especial, pel medi marí.
Aquest cap de setmana vaig tenir la sort de visitar el Maram i és un espai molt interessant, on parlen dels 3 arts de pesca artesanals que es practiquen a l’Escala: la teranyina, el tresmall i el palangre, que són uns arts de pesca sostenibles amb el medi. Una imatge molt bonica, amb personal molt amable i que ofereixen cursos de cuina de peix periòdicament així com visites guiades a l’estiu per a conèixer el port i la llotja.

Molt a prop de l’Escala trobem el municipi de Torroella de Montgrí, que acull el Museu de la Mediterrània (http://www.museudelamediterrania.cat/ca/museu-de-la-mediterrania.html). Aquest museu vol fer descobrir la Mediterrània amb el fil conductor dels sons i les músiques.  Aquí podem trobar un espai dedicat als paisatges del Montgrí i el Baix Ter amb les Illes Medes com a espai costaner inigualable. A banda, el museu acull la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis, una col·laboració amb la UdG i l’Ajuntament, per tal d’estudiar, restaurar, gestionar i fer difusió dels espais naturals del litoral del Baix Ter. Una combinació de sons, natura i investigació.

Ara marxem cap a Palamós, poble conegut per la gamba, i ens anem a visitar el famós i conegut Museu de la Pesca (http://www.museudelapesca.org/). És un museu molt xulo que es troba situat al port pesquer. Abans d’entrar dins, trobes 3 vaixells de pesca amarrats a port i t’expliquen una mica la seva història. Un cop dins, ens trobem amb un sol espai, amb dos pisos, i enmig d’ells una barca de rems de veritat...una estètica molt bonica. Aquí l’objectiu és mostrar una gran col·lecció d’arts de pesca i eines que es feien servir abans, maquetes dels arts de pesca per a entendre el seu funcionament i dimensions, i un maqueta amb el perfil que té la costa on es poden veure els canyons submarins de les costes gironines...molt bonic!
El què més impressiona és un recurs molt original que consisteix en 4 càmares de vídeo que projecten cadascuna un art de pesca diferent, representats a la mateixa hora del dia...de manera que pots veure que per exemple, a l’hora que surten a fer la pesca d’encerclament, els pescadors d’arrossegament encara dormen.
Un museu molt il·lustratiu perfecte per anar amb canalla!

A Lloret de Mar, poble famós pel turisme estranger també hi trobem un Museu del Mar (http://www.museuscostabrava.cat/index.php?pagina=2&museu=6&idioma=1)  que pretén explicar-nos la història del poble mariner que era Lloret, les històries de mariners, l’art de construir embarcacions...El museu consta d’una exposició permanent que consta d’una col·lecció de maquetes de vaixells, una exposició sobre l’art de construir vaixells i els estris usats, un altre apartat sobre la figura del navegant d’ofici i els mestres constructors d’embarcacions, i una altra secció sobre les activitats de la pesca.
Poc a poc anem avançant cap a Barcelona, però abans tenim algunes parades pel camí a la zona del Maresme com és el Museu de la Marina de Vilassar de Mar (http://www.help-pc.net/pob/vilamar/museus.htm), un espai d’entrada gratuïta situat a una masia modernista dita "La Sénia del rellotge", que acull col·leccions del món mariner dels segles 18, 19 i 20 classificades en 3 àmbits: la pesca, la construcció de vaixells i barques. Un museu amb una carta d’activitats didàctiques molt variades i entretingudes!
Un cop a Mataró ens trobem amb el Museu de Mataró (http://www.mataro.cat/portal/ca/Cultura/content/equipaments/museu/index.html) , un museu que mescla components etnològics, arqueològics i de natura entre d’altres, amb una Secció de Ciències Naturals. Destaquen sobretot les seves exposicions temporals de caire marí, ja que no té un fons permanent en aquesta temàtica.
I per últim avui, parlarem del Museu Museu Municipal de Nàutica d’El Masnou (http://www.elmasnou.cat/ambit.php?id=6), un espai ideal per a conèixer la història de la costa catalana a través de diversos espais que parlen del fons marí i les espècies que s’hi troben, una col·lecció arqueològica antiga, la història dels pobles de pescadors i les torres de vigilància, les embarcacions del Masnou i els oficis al seu entorn, la navegació (amb maquetes navals i aparells de navegació de tota mena). el comerç per alta mar, i les arts de pesca.

Oi que voleu més? Doncs el proper programa parlarem dels museus de Barcelona cap al sud!
  
3)                Avui parlarem de L’AGENDA

-       Sortida a albirar aus marines a Tarragona: dissabte 15 de desembre de 9 a 13h. Per a més informació contactar amb el grup del Gepec que ho organitza: secretaria@gepec.cat o http://ausmarines.blogspot.com.es/

RECOMANACIÓ

Entreu a la web https://store.oceana.org/ i apadrineu un animal marí com una tortuga, un tauró, un pingüí, un òs polar, una orca o un peix pallasso entre d’altres.  Pots fer una aportació a partir de 30 € i et regalen un diploma, un peluix de l’animal en qüestió i un motlle de cuina de l’animal. Bonica manera de contribuir oi?

BIBLIOGRAFIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada